Centru pentru dependentii de jihad, deschis in Arabia Saudita. Metodele prin care pacientii se "vindeca" de terorism
Vigilenta, supraveghere, culegere de informatii sau coordonare cu aliatii - toate sunt metode clasice de contra-terorism.
Arabia Saudita completeaza insa lista masurilor "traditionale" cu o abordare noua: un centru de reabilitare pentru extremisti, de felul celor destinate dependentilor de droguri ori alcool.
Corespondentul CNN Nic Robertson a avut rarul privilegiu de a face un tur ghidat prin acest centru de reabilitare. Psihologi, sociologi, terapeuti prin arta incearca sa-i "vindece" pe locatari de extremism. De-a lungul timpului, 3.100 de "pacienti" au fost consiliati aici.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dr. Hameed Al-Shaygi, criminalist sociolog: "Am primit aici si 122 de invidivizi eliberati de la Guantanamo. Rata noastra de succes este de 80%".
Personalul care lucreaza cu indivizii radicalizati au o solida formatie religioasa.
Dr. Hameed Al-Shaygi , criminalist sociolog: "Asta pentru ca Statul Islamic si alte organizatii se folosesc de Islam ca sa recruteze".
Jurnalistul american n-a avut acces la pacienti, insa a putut sta de vorba cu un fost "beneficiar".
Reporter: Daca ne-am fi intalnit in Afganistan, pe cand erai intr-o tabara de antrenament a lui Ben Laden, m-ai fi omorat?
Fost pacient: Da.
Dupa 5 ani de inchisoare, barbatul a urmat acest program de reabilitare care, spune el, i-a schimbat radical viata.
Nu exista insa o garantie a reusitei, riscul de recidiva nu este deloc neglijabil. Gazdele ofera insa toate conditiile pentru ca pacientii sa se simta in largul lor si sa-si deschida mintile.
Nic Robertson, corespondent CNN: "Poate parea ca beneficiarii sunt putin rasfatati, dar amenintarea extremista creeaza o mare presiune pentru Arabia Saudita. Nimic nu si-ar dori mai mult jihadistii decat sa preia controlul asupra tarii care adaposteste locurile sfinte ale Islamului".
Fostul terorist sustine ca Statul Islamic este haotic, comparativ cu Al Qaida, dar brusc isi lasa interlocutorul fara grai cand afirma ca recentele atentate de la Paris sunt doar o poveste ticluita de occidentali.
Sursa: Pro TV
Etichete: arabia saudita, centru de reabilitare, terorism,
Dată publicare:
10-03-2016 13:28