Skripal, otrăvit de aceiaşi agenţi care au ucis în 2010 un spion MI6 şi i-au pus corpul într-o geantă
Autoritățile britanice investighează legăturile dintre otrăvirea familiei Skripal din Salisbury și moartea lui Gareth Williams, un spion detașat la MI6, ucis cu opt ani în urmă.
Serghei și Iulia Skripal au fost otrăviți de aceiași agenți ruși care l-au ucis și pe spionul MI6 Gareth Willams, al cărui trup neînsufleţit a fost găsit într-o geantă, în apartamentul său din Londra, a declarant un fost agent KGB, potrivit The Sun.
Gareth Willliams, în vârstă de 31 de ani, ar fi fost șantajat să devină agent dublu, fiind șantajat că este travestit pentru că, în locuința sa au fost descoperite haine de femeie în valoare de 15.000 de lire, o perucă și mai multe truse de machiaj.
Acest șantaj ar fi avut loc deoarece fostul spion știa de infiltrarea unui agent rus în Cartierul General al Comunicaţiilor din cadrul Guvernului britanic.
Ulterior, Gareth Willims a fost găsit, fără viață, abandonat într-o geantă în cadă din propriul apartament.
Iniţial, moartea spionului a fost tratată drept un accident, după ce poliţiştii ajunseseră la concluzia că bărbatul s-a închis singur în geantă, pentru a-şi satisface o fantezie sexuală, apoi nu a mai reuşit să iasă de acolo şi s-a asfixiat.
Însă raportul medicului legist sugerează că bărbatul, considerat un geniu matematic, nu era travestit şi nici nu era claustrofil, aşa că nu se explica motivul pentru care s-ar fi închis singur în geantă.
O altă ipoteză ar fi aceea ca spionul ar fi fost otrăvit, însă investigatorii recunosc că sunt şanse mari ca adevărata cauză a decesului acestuia să nu fie descoperită niciodată.
Iulia Skripal a fost externată recent, după ce a stat 5 săptămâni în spital, dar autorităţile britanice nu au dezvăluit unde este ţinută, în timp ce Serghei Skripal se mai află, încă, sub supravegherea medicilor.
Fostul colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), Serghei Skripal, și fiica sa Iulia, au fost găsiți inconștienți în apropierea locuinței lor din Salisbury, după ce au intrat în contact cu o neurotoxină în data de 4 martie.
Incidentul a provocat o criză diplomatică, determinând Marea Britanie și alte 28 de state euro-atlantice, printre care și România, să expulzeze peste 150 de diplomați ruși.