Orientul Mijlociu fierbe. Iranul nu vrea să-și domolească riposta, chiar dacă va duce la un război pe scară largă

×
Codul embed a fost copiat

Toți ochii sunt ațintiți spre Orientul Mijlociu în aceste zile. Un atac cu rachete al Iranului și al aliaților săi împotriva Israelului este considerat iminent de mai toți actorii implicați.

Potrivit unor surse, Teheranul vrea să provoace pagube majore și a respins solicitările de a renunța la ofensivă. Israelul susține că va răspunde unui eventual atac și toate opțiunile sunt pe masă. Nimeni nu știe, însă, când va începe acest nou capitol al conflictului din regiune. Oficiali americani, citați de presa de peste Ocean, cred că următoarele 48 de ore sunt decisive.

În spatele ușilor închise, mai multe state arabe alături de americani au încercat să convingă Teheranul să nu atace Israelul ca răzbunare pentru asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh.

Ministrul de Externe al Iordaniei, o țară aliată cu Statele Unite a făcut duminică o vizită în capitala Iraniană, fără succes, însă. Potrivit Wall Street Journal, Iranul nu vrea să-și domolească riposta, chiar dacă va duce la un război pe scară largă.

În tabăra cealaltă, oficialii de la Tel Aviv spun că un atac asupra Israelului este iminent, iar rachetele ar putea fi lansate simultan de Hezbollah, rebelii Houthi din Yemen și de iranieni. Premierul Benjamin Netanyahu a anunțat, sfidător, că oricine vă face rău țării sale vă fi tras la răspundere.

Citește și
iran
Iranul promite răzbunare „severă” împotriva Israelului, în timp ce SUA desfășoară avioane și nave de război în regiune
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Benjamin Netanyahu: „Iranul și ajutoarele sale caută să ne înconjoare cu un laț de teroare pe șapte fronturi. Agresiunea lor vizibilă este însățiabilă, dar Israelul nu este neajutorat. Suntem hotărâți să ne opunem lor pe toate fronturile, în fiecare arenă, de aproape și de departe. Oricine ne ucide cetățenii, oricine ne rănește țara vă fi tras la răspundere. Va plăti un preț foarte mare”.

Și ministrul apărării de la Tel Aviv susține că armata este pregătită să apere orașele și să riposteze, dacă vă fi nevoie.

Yoav Gallant: „Suntem foarte bine pregătiți să ne apărăm, pe uscat și în aer, și suntem gata să acționăm rapid pentru a ataca sau a răspunde. Vom riposta, așa cum am făcut în ultimele zile cu inamicul. Dacă îndrăznește să ne atace, vă plăti un preț greu”.

În așteptarea atacului iranian, Israelul a implementat un nou sistem de alertare a populației.

 Adm. Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei din Israel: 
„Alertele sunt trimise pe telefoanele mobile din zone amenințate, fără a fi nevoie de o aplicație și fără că cetățenii să facă ceva”.

Libanul nu este vizat direct de un atac, în acest moment, însă populația este speriată. Aeroportul Internațional din Beirut este plin de oameni care încearcă să găsească bilete pentru ultimele zboruri în afara țării. Și ministerul nostru de externe i-a îndemnat pe români să părăsească zona.

Radu Mihail Filip purtătorul de cuvânt al MAE: „Recomandam ferm cetățenilor romani care se afla deja pe teritoriul republicii libaneze să parasescă acest stat prin cursele aeriene încă disponibile. Până în acest moment nu exista solicitări de asistenta consulară.”

Libanezii de rând, care nu au unde să plece din calea unui război, sunt îngroziți.

Cetățean libanez: „În cazul unui război, nu putem face nimic. Sperăm totuși că nu se vă întâmpla așa ceva pentru că de data aceasta vă fi o catastrofă. Țara suferă, statul este în faliment, se luptă să rămână pe linia de plutire. Cere constant ajutor Occidentului și donații și chiar așa, abia reușește să supraviețuiască. Așa că, dacă izbucnește războiul va fi cumplit.”

În luna aprilie, după ce Israelul a ucis doi generali iranieni în Siria, Teheranul a lansat un atac uriaș cu rachete. Cele mai multe dintre proiectile au fost interceptate atunci de apărarea antiaeriană israeliană și de avioanele coaliției conduse de Statele Unite ale Americii.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Orientul Mijlociu stă pe un butoi cu pulbere. Hezbollah a lansat zeci de rachete în nordul Israelului
Orientul Mijlociu stă pe un butoi cu pulbere. Hezbollah a lansat zeci de rachete în nordul Israelului

În Orientul Mijlociu, tensiunile dintre Israel și Iran sunt tot mai puternice. Sâmbătă noapte, gruparea Hezbollah, afiliată Teheranului, a lansat zeci de rachete în nordul Israelului. Cele mai multe dintre ele au fost interceptate.  

Iranul promite răzbunare „severă” împotriva Israelului, în timp ce SUA desfășoară avioane și nave de război în regiune
Iranul promite răzbunare „severă” împotriva Israelului, în timp ce SUA desfășoară avioane și nave de război în regiune

Gărzile Revoluționare din Iran au spus că represaliile pentru asasinarea lui Ismail Haniyeh de la Teheran vor avea loc „la momentul, locul și modalitatea potrivite”.

 

Represaliile iraniene ar putea avea loc în zilele următoare. SUA trimit nave de război în Orientul Mijlociu
Represaliile iraniene ar putea avea loc în zilele următoare. SUA trimit nave de război în Orientul Mijlociu

Oficialli americani afirmă că atacul anunţat de Iran ca represalii după uciderea liderului Hamas Ismail Haniyeh ar putea avea loc în zilele următoare, iar SUA urmăresc îndeaproape regiunea pentru orice indicii despre cum s-ar putea desfăşura.

Recomandări
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.