O comisie de experti a ONU a decis vineri ca fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost 'retinut in mod arbitrar' si a cerut Suediei si Marii Britanii sa ii ofere acestuia despagubiri, relateaza AFP, Reuters si DPA, citate de Agerpres.

'Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost retinut in mod arbitrar de Suedia si Marea Britanie dupa arestarea sa la Londra la 7 decembrie 2010', a afirmat grupul de lucru al ONU privind detentia arbitrara, intr-un comunicat.

Cei cinci experti independenti au cerut 'autoritatilor suedeze si britanice' sa puna capat detentiei sale si sa-i respecte dreptul de a fi despagubit.

Totodata, Julian Assange va cere sa i se permita sa paraseasca ambasada Ecuadorului din Londra ca un om liber, dupa ce comisia ONU a decis vineri ca a fost 'retinut in mod arbitrar' in incinta institutiei diplomatice, noteaza Reuters.

Assange, care a infuriat autoritatile americane dupa ce a publicat sute de mii de documente secrete, se afla in ambasada din 2012 pentru a evita un proces pentru acuzatii de viol.

Fondatorul WikiLeaks a facut apel la comisia ONU, spunand ca este un refugiat politic ale carui drepturi au fost incalcate pentru ca s-a aflat in imposibilitatea de a obtine azil in Ecuador.

Fostul hacker neaga acuzatiile potrivit carora ar fi vinovat pentru comiterea unui viol in 2010 in Suedia, afirmand ca invinuirile sunt un complot pentru a-l aduce in cele din urma in Statele Unite, unde o ancheta penala privind activitatile WikiLeaks este inca deschisa.

Atat Suedia, cat si Marea Britanie au afirmat ca nu vor fi influentate de decizia comisiei de experti a ONU care nu are caracter obligatoriu.