OMS trage un semnal de alarmă: Creștere abruptă a cazurilor de Covid în mult prea multe țări
Organizatia Mondială a Sănătății cere insistent guvernelor lumii să păstreze precauțiile anti-pandemie, în condițiile în care numărul de infectări a explodat în țările europene care primesc turiști.
Situația evoluează rapid în Grecia, Spania, Portugalia, pe fondul răspândirii galopante a tulpinii Delta, care la rândul ei are deja variante. Unele țări se văd nevoite să instituie iarăși restricții, precum Spania și Olanda, iar Israelul impune carantina obligatorie pentru toţi cei care sosesc în țară, chiar dacă sunt vaccinați anti-Covid.
În ultimele 7 zile, Europa a raportat o creștere de 33% a numărului de infectari. Cele mai alarmante cifre vin din Cipru, Marea Britanie, Spania, Portugalia și Grecia. Însă și Franța, Italia ori Olanda au creșteri.
Fie că merg în vacanță sau la diverse evenimente, cum s-a întâmplat pe străzile Londrei, la sfârșitul semifinalei câștigate de Anglia, oamenii au lăsat garda jos, iar consecințele n-au întârziat.
Dr. Mike Ryan, Health Emergencies Program, WHO: “Nu este platou, ci o linie ascendentă. Să presupui că transmiterea virusului nu crește pe motiv că am deschis activitățile datorită vaccinării este greșit. Când deschizi, transmiterea virusului crește”
Maria Van Kerkhove, Covid-19 technical lead, WHO: “Monitorizăm circulația virusului în toată lumea și acum constatăm o creștere abruptă în mult prea multe țări”.
Mult mai contagioasă și cu o capacitate certă de a evita protecția oferită de vaccin ori de trecerea prin boală, varianta Delta a reușit, în două luni de când a fost depistată în Europa, să devină dominantă în majoritatea țărilor. De pildă, după doar câteva săptămâni, Catalonia și-a închis din nou cluburile de noapte. Un important spital din Barcelona se pregătește pentru un nou val de infectări.
"Eram la serviciu, când am aflat că un coleg a fost infectat cu COVID-19. Nu am avut nici cea mai mică bănuială, dar el a infectat pe toată lumea”, a spus un pacient.
Germania a declarat întreaga Spanie drept zonă de risc, iar autoritățile din Franța și-au sfătuit cetățenii să nu meargă în vacanță în Spania ori Portugalia.
Presă rusă a prezentat imagini dintr-un crematoriu din Sankt Petersburg ticsit de sicrie, după ce în ajun metropolă raportase 2.000 de cazuri noi şi 107 decese. La nivelul Rusiei, numărul zilnic de infectari a depățit 25 de mii, iar al deceselor de 800.
Începând din 16 iulie, toţi cei care ajung pe aeroportul Ben Gurion, inclusiv cetățenii israelieni, chiar dacă sunt vaccinați, sunt obligaţi să se izoleze până la primirea unui rezultat negativ la testul PCR recoltat pe aeroport.
Datele din Israel contrazic alte date care susțineau că imunitatea oferită de vaccin ar dura ani de zile.
În contradicție frapantă cu anunțul făcut de compania americană Pfizer, Autoritatea federală pentru Medicamente și Centrul pentru Controlul și prevenirea bolilor susțin că nu este nevoie de o a treia doză de ser. Cel puțin, nu încă!
Dr. Jerome Adams / Former US Surgeon General: “Lipsa de coordonare dintre companie și guvernul federal este bulversantă”.
Experții se străduiesc să explice diferența de poziție dintre Pfizer și guvernul de la Washington.
Dr. David Agus, CBS News Medical Contributor. Ellison Institute for Transformative Medicine of USC CEO Oncologist: “99,7% dinspre spitalizările pentru COVID din SUA sunt nevaccinati. Cât despre Israel, se constată un număr redus de bătrâni, care au fost vaccinați devreme, în ianuarie, care acum fac forme de COVID cu simptome moderate. Așadar, nu se impune acum a treia doză , dar e clar că această doză suplimentară ar crește semnificativ protecția”.
Dr. Stephen Schrantz, University of Chicago Medicine: “Cred că CDC și FDA ar trebui să permită Pfizer să continuă să dezvolte noi seruri, să fie proactivi, mai degrabă decât să aștepte să se înrăutățească lucrurile și abia atunci să se ducă la companie și să implore ajutorul”.