America ar putea deveni noul epicentru internațional al pandemiei de coronavirus

Ultima actualizare: 25-03-2020 14:40

În Statele Unite, bilanțul a ajuns la aproape 800 de morți și mai bine de 54.000 de cazuri de infectare.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că este posibil ca Statele Unite să devină noul epicentru global, depășind Europa.

Deși tot mai multe state federale americane impun măsuri de izolare și de restrângere a deplasărilor, președintele Donald Trump pare nerăbdător să repornească economia.

Republicanii şi democraţii din Congresul Statelor Unite şi-au unit forţele şi au aprobat un pachet economic de 2.000 de miliarde de dolari, în vederea ajutorării economiei, afectată de pandemia de coronavirus.

Iar președintele Donald Trump nu renunță la intenția de a reporni economia cât mai curand și a sugerat chiar si o data pentru ridicarea restrictiilor.

Donald Trump, preşedintele SUA: ”Decizia noastră se va baza pe date şi fapte concrete. Am speranţa că americanii vor putea munci din nou până la Paşte, acea frumoasă zi de Paşte. Dar, staţi liniştiţi, fiecare decizie pe care o luăm este bazată numai în interesul sănătăţii, siguranţei şi bunăstării cetăţenilor noştri. Aceasta este o criză medicală. Nu este o criză financiară, dar este un lucru la care nimeni nu a asistat de multe, multe decenii.”

Au existat însă rezerve în privinţa intenţiilor preşedintelui de a reporni economia după data de 12 aprilie, chiar din partea expertilor din propria sa echipă.

Dr. Anthony Fauci, director Institutul Național de Boli Infecșioase: ”Putem propune o dată, dar trebuie să rămânem flexibili, luăm fiecare zi cum vine, fiecare săptămână pe rând, trebuie să evaluam continuu dacă data propusă e realistă.”

Dar și congresemeni republicani atrag atenția că economia nu va putea functiona normal când spitalele din toată țara sunt covârșite de pacienți de toate vârstele.

Analiştii financiari subliniază însă că indicele industrial Dow Jones a avut cea mai mare creştere din 1933 până azi, după ce Congresul a anunţat ajutorul financiar uriaş menit să sprijine politica economică a Casei Albe. Creşterea a fost de 11,4 procente, cea mai mare din istoria Dow Jones.

În acest timp, în California, sute de oameni stau la coadă pentru a-şi face gratuit testele pentru depistarea Covid 19. Rezultatele vin în cel puţin şase ore, iar medicii îi vor contacta pe cei testaţi pentru a le spune dacă au sau nu coronavirus.

Cetățean american: ”Sunt aici pentru că am simptomele unei tuse uscate. Şi simt o presiune în piept. Mai ales că am călătorit. Am fost pe aeroportul din Boston şi aeroportul din San Francisco. Soţia mea s-a întors din Hawaii cam acum o săptămână. Am doi copii. Merg peste tot. Merg şi la sală.”

Peste 50 la sută dintre locuitorii Statelor Unite vor fi obligați în curând să stea izolati în casă. 13 state și 16 municipalități sunt deocamdată în carantină totală.

Dar, în această săptămână, restricțiile vor intra în vigoare în alte cinci state americane, unul dintre ele fiind Texas.

Dr. Marc Bloom: "Ce se întâmplă din punct de vedere matematic se poate sintetiza astfel: dacă infectați două sau trei persoane, ele la rândul lor infectează alte două sau trei persoane și tot așa. Matematica acestui virus escaladează dramatic. Și când crește dramatic, atunci lucrurile scapă de sub control. Și exact asta încercăm să evităm în orașul Houston."

Rata noilor îmbolnăviri se dublează o dată la trei zile, a avertizat şi guvernatorul statului New York.

El a spus că regiunea ar avea nevoie de cel puţin 30.000 de ventilatoare pulmonare, dar că acestea nu pot fi cumpărate pentru că nu se mai găsesc pe piaţă.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!