Omicron în lume. Olanda extinde carantina națională, iar California introduce masca în public
Două doze de vaccin „Pfizer” asigură o protecție de 70% împotriva formelor grave de boală, după infectarea cu tulpina „Omicron”.
Este concluzia primului studiu realizat în condiții reale, în Africa de Sud, cu privire la impactul potențial al Omicron.
Iar doza booster crește semnificativ protecția. Veștile, bune la prima vedere, sunt tratate cu reținere în unele state. Olanda a prelungit carantina până la jumătatea lunii ianuarie, iar California a introdus din nou obligativitatea de a purta mască în locurile aglomerate.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Studiul, publicat de cel mai mare administrator privat de asigurări de sănătate din Africa de Sud în colaborare cu Consiliul de Cercetare Medicală din această țară, se bazează pe 211.000 de teste pozitive din perioada 15 noiembrie - 7 decembrie. Dintre acestea, aproximativ 78.000 au fost atribuite variantei Omicron.
Dr. Ryan Noach: ”Comparativ cu tulpina Delta, în cazul Omicron, primele două doze de vaccin Pfizer și-au redus eficiența de la 80% la 33% în privința riscului de infectare. În schimb, este încurajator că două doze de Pfizer își mențin o eficiență de 70% împotriva formelor grave de boală, care se măsoară prin numărul de spitalizări.”
Potrivit raportului, în rândul copiilor, incidența rămâne foarte scăzută, în cifre absolute. Totuși...
Dr. Ryan Noach: ”Copiii par să fie expuși unui risc cu 20% mai mare de spitalizare din cauza tulpinii Omicron. ”
Studiul confirmă un risc mai mare de reinfectare, dar arată că protecția oferită de vaccin împotriva spitalizării se menține la toate persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 79 de ani, nivelul fiind doar ușor mai scăzut pentru vârstnici.
Dr. Ryan Noach: ”Este deja evident că persoanele vaccinate fac forme blânde. Și din câte auzim, la nivel anecdotic, majoritatea celor care au nevoie de spitalizare și de oxigen sunt nevaccinați. Asta e clar.”
Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează, însă, că nu e momentul ca lumea să răsufle uşurată.
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director OMS: ”Subestimăm acest virus pe riscul nostru. Chiar dacă Omicron nu provoacă îmbolnăviri severe, numărul mare de cazuri poate să copleșească din nou sistemele de sănătate nepregătite.”
David McKenzie, corespondent CNN: ”În acest moment, numărul cazurilor crește rapid, cu certitudine. Cu toate astea, acest bilanț nu e urmat și de o creștere a spitalizărilor. Toată lumea avertizează, însă, că trebuie să avem răbdare pentru evaluarea finală”.
În Olanda, guvernul își ia măsuri de precauție. Oficialii au anunțat extinderea carantinei naționale până pe 14 ianuarie. În plus, școlile elementare se vor închide cu o săptămână mai devreme. Măsurile vin din cauza numărului mare de infectări, dar și de teama unei răspândiri rapide a variantei Omicron.
Mark Rutte, premierul Olandei: ”Câtă vreme spitalele sunt pline de pacienți cu coronavirus, iar tratamentele și intervențiile obișnuite sunt amânate, trebuie să limităm răspândirea virusului.”
Statele Unite au anunțat un bilanț sumbru: peste 800.000 de morți și 50 de milioane de cazuri de COVID de la începutul pandemiei și până acum. Momentul a fost marcat de aleşii americani cu un moment de reculegere și candele aprinse pe treptele Congresului.