Omenirea nu trebuie să lase garda jos pentru că a început vaccinarea. Avertismentul experților
În lume, responsabili din politică și experți în sănătate îi îndeamnă pe oameni să nu lase garda jos pentru că a început vaccinarea.
Cancelarul Angela Merkel își pregătește compatrioții pentru cele mai grele săptămâni ale pandemiei și a anunțat noi restricții.
Sunt închise toate școlile și magazinele, mai puțin cele alimentare, și farmaciile. Însă, la fel ca în Marea Britanie, numărul de infectări și decese din Germania este în creștere, iar spitalele sunt aproape de limită.
Mai mulți specialiști au avertizat luni că vaccinarea nu va asigura imunitatea colectivă înainte de anul viitor.
Pe 11 ianuarie 2020, Beijingul anunța decesul primei victime a noului coronavirus: un bărbat de 61 de ani care își făcea în mod regulat cumpărăturile într-o piață din Wuhan. De atunci, peste 90 de milioane de pământeni s-au infectat și aproape 2 milioane au fost răpuși de COVID-19.
Planeta întreagă își pune acum toate speranțele în vaccin. Însuși Papa Francisc a confirmat că se va imuniza și a lansat o pledoarie pentru vaccinare. Asta chiar în ziua în care s-a aflat de moartea medicului sau personal, din cauza unor complicații provocate de SARS-COV2.
Papa Francisc: „Cred că etic ar fi ca toată lumea să se vaccineze. Nu avem de ales. Asta e opțiunea morală, pentru că în joc nu sunt doar sănătatea și viața ta, ci și ale celorlalți. Nu știu de ce ar refuza cineva vaccinarea, de ce ar crede că vaccinul este periculos. Din moment ce doctorii ne spun că este eficient și sigur, de ce să nu-l facem? Este un negativism sinucigaș pe care eu nu-l înțeleg. Nimeni nu se poate salva individual.”
Argumente de bun simț pe care însă nu mulți oameni nu le înțeleg ori nu le acceptă. În mod sigur, nu cehii care au protestat din nou împotriva măsurilor de carantină. Asta în timp ce directorul celui mai mare crematoriu din Cehia a lansat un apel public pentru respectarea măsurilor de protecție. De săptămâni întregi, unitatea primește zilnic peste 100 de sicrie, dublu față de capacitatea maximă.
Ivo Furmancik, directorul Crematoriului Ostrava: „De două luni și jumătate lucrăm non-stop, fară nicio pauză pentru întreținerea echipamentelor.”
Și britanicii par să nu mai rabde să stea în case și abuzează de permisiunea de a ieși să facă mișcare în aer liber.
În Regat ia avânt campania de vaccinare, în contextul în care spitalele sunt sufocate de bolnavi. Zilnic sunt anunțate recorduri de decese și infectări din cauza noii tulpini, mult mai contagioasă. Guvernul britanic și-a propus să vaccineze 2 milioane de oameni pe săptămână, cu proritate vârstnicii și cadrele medicale.
Însă, potrivit unor publicații precum Bloomberg și Telegraph, britanici bogați, dar și celebrități ori chiar membri ai familiei regale recurg la scurtături ca se să imunizeze peste rând. În schimbul a 25 de mii de lire sterline, doritorii se vaccinează în Dubai ori Abu Dhabi.
Probleme și mai mari cu vaccinarea au americanii. Majoritatea statelor n-au administrat nici măcar un sfert dintre dozele primite până acum, deși pandemia a atins o gravitate fară precedent.
Donna Rottschafer, asistentă: „Vedem pacienți conectați la oxigen, care suferă necontenit. Ne spun că vor să moară, dar rudele nu vor să-i lase "să se duca" pentru că, nefiind aici, nu înțeleg prin ce trec.”
În California, statul american cel mai afectat în această fază a pandemiei, tocmai au fost distribuite 90 de camioane frigorifice pe post morgi improvizate.