Oficialii europeni impresionati de protestele fata de OUG 13: "Este un semnal ca oamenii cred in valorile UE"

protest steagul UE - stiri

Protestele din Romania, fata de Ordonanta de Urgenta 13, au impresionat Bruxelles-ul si au fost, pentru vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans o dovada ca poporul roman crede in valorile si idealurile europene, relateaza news.ro.

La randul sau, europarlamentarul ALDE Renate Weber a spus, in cursul unei intalniri cu jurnalistii la Bruxelles, ca imaginea Romaniei a capatat o “aura romantica” in urma manifestatiilor de amploare, insa ca europarlamentarii straini nu au fost interesati de ordonanta in sine.

"Bineinteles, iti atrage atentia cand vezi reactia de la Bucuresti si din toata tara", a spus un oficial din Comisia Europeana pentru News.ro.

Insa, nu manifestatiile au fost cele care au determinat Comisia sa reactioneze cu fermitate, ci masurile Guvernului, a subliniat el. Timmermans considera ca protestele de la Bucuresti au fost o "dovada a democratiei europene si a cetatenilor care cred in valorile europene si idealurile europene", a spus oficialul.

"Pentru el, este un semnal ca oamenii cred in valorile UE, in transparenta, in democratie si in lupta impotriva coruptiei, deci este ceva ce a fost remarcat la Bruxelles", a insistat sursa citata.

Citește și
Vlad Ispas
Dupa o garda de 24 de ore a mers direct in Piata Victoriei la protest. Imaginea-simbol de la manifestatia de duminica
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Oficialul a afirmat ca, desi Comisia era la curent cu intentiile Guvernului de modificare a Codurilor Penale inainte de adoptarea Ordonantei de Urgenta 13 si urmarea situatia, protestele au impresionat Bruxelles-ul.

El a salutat faptul ca, atat Guvernul roman, cat si protestatarii au apreciat faptul ca atat presedintele C.E., Jean-Claude Juncker, cat si vicepresedintele Franck Timmermans au transmis un mesaj politic puternic prin declaratia comuna de pe 1 februarie, privind situatia din Romania.

“In ceea ce priveste imaginea de ansamblu, venim din contextual MCV (…), am avut cel mai recent raport MCV cu o saptamana inainte ca rapoartele sa fie adoptate de Guvern si exista deja o idee ca acest lucru (modificarea codurilor penale) urmeaza, a existat o mentiune in raport ca progresele trebuie sa fie ireversibile si ca vom acorda atentie sporita oricaror pasi care pot marca un regres in acest sens”, a pus oficialul situatia in context.

“Raportul a fost foarte pozitiv pentru Romania anul acesta si a precizat ca, acum, avem in spate trei sau patru ani de progrese bune in lupta anticoruptie. Bineinteles, nu s-a incheiat inca si avem o serie de obiective care trebuie indeplinite. Dar o schimbare anul acesta a fost ca am inclus in raport recomandari clare pentru a fi facuti pasi pentru a declara obiectivele indeplinite”, a explicat el, subliniind ca C.E. a indicat, astfel, clar care este calea pentru ridicarea MCV.

Oficialul a dat asigurari ca ramane in vigoare termenul de inchidere a MCV pana in octombrie 2019, cu conditia ca Romania sa indeplineasca toate criteriile. Acest termen a fost prezentat de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Europarlamentara ALDE Renate Weber a precizat ca a fost intrebata despre proteste, dar nu si despre ordonanta in sine. “Oamenii nu intrebau despre ordonanta, ca nu neaparat, dar cand vezi, totusi, protestele acestea, lumea intreaba. O data pentru ca li se parea ceva romantic. Repet, este interesant ca, din punctul de vedere, cel putin aceasta este opinia mea, al imaginii Romaniei, a capatat o aura romantica”, a explicat ea.

“Acum se mira si ei un pic, dar de ce mai dureaza, asta nu inteleg. Si nu am cum sa le explic, pentru ca nici eu nu inteleg”, a adaugat ea.

“Aici important a fost, frumos pentru ei si interesant a fost cum a iesit lumea in strada si cat de multi, si cum a continuat si mai ales ca totul era facut, repet, romantic, revolutionaro-romantic”, a afirmat europarlamentarul ALDE.

Ea a precizat ca a fost intrebata, chiar luni, daca Guvernul mai rezista si ca interlocutorii sai au fost mirati. Colega sa, Norica Nicolai, a explicat ca aceasta intrebare este justificata de precedentul creat la protestele de dupa tragedia de la Colectiv. Ea a subliniat, insa, ca nici presedintele francez Francois Hollande nu a plecat dupa protestele privind reforma de pe piata muncii.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Proteste in Piata Victoriei, ziua 23: 100 de persoane au scandat impotriva Guvernului. Manifestatie si la Cotroceni
Proteste in Piata Victoriei, ziua 23: 100 de persoane au scandat impotriva Guvernului. Manifestatie si la Cotroceni

Peste 100 de oameni au protestat, miercuri seara, in Piata Victoriei din Capitala, in a 23-a zi de manifestatii antiguvernamentale. Cateva persoane au fost, pentru a 18-a zi la rand, la Palatul Cotroceni, cerand demisia presedintelui Klaus Iohannis.

Dupa o garda de 24 de ore a mers direct in Piata Victoriei la protest. Imaginea-simbol de la manifestatia de duminica
Dupa o garda de 24 de ore a mers direct in Piata Victoriei la protest. Imaginea-simbol de la manifestatia de duminica

O poza cu un tanar cu parul ud si privirea hotarata s-a viralizat pe retelele de socializare si a devenit simbolul manifestatiei de duminica din fata Guvernului Romaniei.

Mii de oameni au iesit sa protesteze in Londra si mai multe orase din Marea Britanie impotriva vizitei lui Trump.
Mii de oameni au iesit sa protesteze in Londra si mai multe orase din Marea Britanie impotriva vizitei lui Trump. "Opriti-l"

Britanicii protesteaza luni seara in fata palatului Westminster, precum si in mai multe orase din Regatul Unit, impotriva organizarii unei vizite de stat pentru presedintele Donald Trump.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.