Occidentalii vor sa impuna un ultimatum de 10 zile Damascului pentru a nu mai folosi armele grele
Un proiect de rezolutie inaintat miercuri la ONU de catre occidentali acorda zece zile regimului sirian pentru incetarea de a utiliza armele grele in orasele rebele din Siria, amenintand cu sanctiuni in cazul in care nu respecta ultimatumul.
Proiectul prevede faptul ca daca autoritatile siriene nu respecta "in termen de 10 zile" adoptarea acestui text, Consiliul de Securitate "va impune imediat masurile prevazute de Articolul 41 din Carta ONU". Acest articol prevede sanctiuni diplomatice si economice, precum un embargou, fara insa a se recurge la o interventie militara pentru a forta o tara sa adopte deciziile ONU.
In paragraful 5, proiectul cere Damascului sa inceteze trimiterea de trupe catre orase si utilizarea de arme grele, conform planului de pace al mediatorului Kofi Annan. Trupele guvernamentale, si armele lor grele, trebuiesc retrase din orase si din vecinatatile acestora.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Sanctiunile vor fi puse in aplicare daca autoritatile siriene "nu respecta in totalitate" specificatiile acestui paragraf 5 in termen de zece zile.
Textul cere celor doua tabere, atat puterii cat si opozitiei, sa aplice urgent si in totalitate planul Annan, insemnand, printre altele, "incetarea imediata a tuturor violentelor", precum si demararea procesului de tranzitie politica definit in timpul reuniunii de la Geneca a Grupului de Actiune in Siria, din 30 iunie.
Rezolutia "prelungeste mandatul Misiunii de Supervizare a ONU in Siria (MISNUS) cu o durata de 45 de zile, pe baza recomandarilor" secretarului general al ONU, Ban Ki-moon. Acesta a mai propus si reducerea numarului de observatori militari (in prezent de aproximativ 300), precum si acordarea unui rol mai politic misiunii ONU.
Mandatul MISNUS se incheie pe 20 iulie, insa observatorii si-au suspendat patrularile pe 16 iunie din cauza continuarii violentelor.