Oamenii lui Trump l-au luat pe ”nu” în brațe. Nu recunosc că au postat informații clasificate pe un grup de mesagerie
Casa Albă, Pentagonul și serviciile de informații repetă în neștire că secretarul apărării nu a postat informații clasificate pe un grup de mesagerie nesecurizat.
Donald Trump și oamenii săi neagă evidențele, chiar dacă jurnalistul revistei The Atlantic a publicat miercuri fragmente grăitoare în care șeful Pentagonului dezvăluia țintele și orarul precis al bordamentelor, care i-au vizat pe rebelii din Yemen, pe 15 martie.
Deloc impresionat de reacţiile scandalizate după breşă de securitate dezvăluită de jurnalistul Jeffrey Goldberg, Donald Trump a minimalizat gafa comisă de consilierul său pentru securitate naţională, Mike Waltz.
Trump: ”Este ceva ce se poate întâmpla oricui. Nu existau informații clasificate (în grupul de pe Signal), din ce am înțeles eu. Nu cred că (Waltz) ar trebui să își ceară scuze. Cred că face tot ce poate. Este vorba despre echipamente și tehnologie care nu sunt perfecte și, cel mai probabil, nu le va mai folosi, cel puțin nu în viitorul apropiat”.
Mike Waltz și-a recunoscut greșeala, dar a întors imediat discuţia către recunoştinţa pe care o datorează europenii Americii.
Mike Waltz, consilier pe probleme de securitate națională: ”Îmi asum responsabilitatea, eu am construit, eu am format grupul. Deci uite, asta e partea pe care trebuie să o clarificăm. Și asta e partea care... Dacă e stânjenitor? Da, e”.
”Preşedintele Trump a acţionat decisiv, a distrus lansatoarele de rachete, rachetele, cartierul general, centrele de comunicaţii ale rebelilor houthi. După care am auzit mulţumiri şi laude de la fiecare dintre aliaţii noştri. Cu plăcere!”
Însă, comisia de informaţii a senatului american i-a luat la întrebări pe directorul CIA , John Ratclife, şi pe directoarea Comunitaii Naționale de Informații, Tulsi Gabbard. Amândoi se numărau printre cei 18 membri ai grupului pe care s-a discutat despre atacarea rebelilor din Yemen.
Michael Bennett, Senator: ”Ştiaţi că, în timp ce discuta pe acest grup, consilierul preşedintelui pentru Orientul Mijlociu (Steve Witkoff) se afla la Moscova? Sunteţi la curent cu asta?”
John Ratclife, director CIA: ”Nu, nu ştiam”.
Mark Warner, Senator: ”Dacă nu era nimic clasificat, vă cer să faceţi publice acele discuţii. Asta ar însemna să vă susţineţi declaraţia. Ori avem iarăşi de-a face cu încă un exemplu al modului neglijent în care această administraţie gestionează secretele?”
Şi secretarul apărării, Pete Hegseth, cel care a postat pe grup planul atacului din 15 martie, l-a luat pe NU în braţe.
Pete Hegseth: ”Așa cum am spus şi ieri, nimeni nu a postat acolo planuri de atac! Ştiu foarte bine ce fac”.
În faţa acestui val de negări şi minimalizări, Jeffrey Goldberg a publicat în această după amiaza un nou articol în care a făcut publice mesajele postate de şeful Pentagonului, Pete Hegseth, pe grupul de pe Signal. E vorba de desfăşurător detaliat al loviturilor aeriene plănuite împotriva rebelilor houthi. Două ore mai târziu, avioanele de luptă americane puneau în aplicare acest plan, până la ultimul detaliu.
Acest exemplu scandalos de nepăsare faţă de protocoalele de securitate alimentează îngrijorări în rândul aliaţilor cu privire la siguranţa împărtăşirii de informaţii cu SUA. Vulnerabilă este îndeosebi Alianţa Five Eyes, în care americanii îi au parteneri pe canadieni, britanici, australieni şi neo-zeelandezi.
Sursa: Pro TV
Etichete: securitate, casa alba, administratia trump, bresa,
Dată publicare:
26-03-2025 19:09