Oamenii din Kiev au stat la coadă pentru apă, după ce rușii au lovit instalaţii cheie din toată ţara. VIDEO
Locuitorii din capitala ucraineană, Kiev, au fost nevoiţi să stea la coadă pentru apă după ce rachete ruseşti au lovit luni instalaţii cheie din întreaga ţară.
80% dintre consumatorii din Kiev au rămas fără apă curentă imediat după atacuri, transmite BBC. Primarul oraşului, Vitaliy Klitschko, a declarat că 40% dintre consumatorii din Kiev au rămas fără apă, iar 270.000 de locuinţe nu aveau energie electrică, notează News.ro.
Într-o actualizare de luni seară, primarul oraşului, Vitaliy Klitschko, a declarat că 40% dintre consumatorii din Kiev au rămas fără apă, iar 270.000 de locuinţe nu aveau energie electrică. Treisprezece persoane au fost rănite în atacurile din întreaga ţară, a declarat Ucraina. Rusia a transmis că atacurile au vizat sistemele de control militar şi energetic ale Ucrainei şi că toate ţintele au fost lovite.
Residents display defiance as they line up for water in Kyiv, Ukraine, following missile strikes that knocked out running water supply.@TSoufiBurridge reports. https://t.co/qIcGP3ljY3 pic.twitter.com/bWTcwbcYp0
— ABC News (@ABC) October 31, 2022
“Not having water is fine, we can handle this. The main idea is our troops will get us closer to victory soon.” Ukrainians defiant in the face of Russia's missile attacks. Halashan Viktor, 70, lives in a Kyiv apartment block, where water access disrupted. https://t.co/huCOCXaOSb pic.twitter.com/AngXGr0gPx
— Glasnost Gone (@GlasnostGone) October 31, 2022
Acestea au fost vizate ca răspuns la un atac asupra unei nave de război ruseşti în weekend, a declarat luni preşedintele rus Vladimir Putin.În actualizarea sa de seară, armata ucraineană a declarat că a doborât 45 din cele 55 de rachete care au fost lansate.
Alimentarea cu apă și electricitate - „restabilită în întregime” la Kiev
Aprovizionarea cu apă şi electricitate au fost ”restabilite” în capitala ucraineană, a anunţat marţi primarul Vitali Kliciko.
Întreruperi de electricitate programate urmează să continue să aibă loc în capitala ucraineană, ”pentru că deficitul sistemului electric, după atacurile barbare ale agresorului, este important”, a avertizat Vitali Kliciko.
Din motive de securitate, lumii exterioare i se arată rareori distrugerea infrastructurii critice a Ucrainei de către atacurile aeriene ruseşti. Oficialii ucraineni spun că acest lucru se face pentru a evita împărtăşirea de informaţii care ar putea fi folosite în viitoarele atacuri, inclusiv locaţiile lovite - sau potenţial ratate.
Însă consecinţele loviturilor de luni erau vizibile peste tot. În mai multe regiuni au fost introduse întreruperi de energie electrică în mod continuu. Ucrainenii în general au fost îndemnaţi să reducă ceea ce este deja un consum de energie electrică "extrem de frugal", după cum a spus preşedintele Volodymyr Zelensky.
În Kiev, iluminatul stradal a fost oprit
În Kiev, iluminatul stradal a fost oprit, iar troleibuzele au fost înlocuite cu autobuze convenţionale. Cozi lungi au fost observate în tot oraşul, locuitorii făcând cozi pentru a colecta apă de la pompe, după ce propriile rezerve au fost întrerupte. Se spune că până la 80% dintre consumatorii din Kiev au rămas fără apă curentă imediat după atacuri. Ulterior, Zelensky a declarat în discursul său de seară că se lucrează în continuare la reconectarea gospodăriilor la serviciile de alimentare. Rusia nu are rachetele necesare pentru a distruge "voinţa ucraineană de a trăi", a adăugat el într-un mesaj sfidător.
În afară de capitală, alte zone afectate de lovituri au fost Lviv, Dnipropetrovsk, Harkov şi Zaporizhzia. În total, 18 instalaţii - majoritatea generatoare de energie - au fost lovite de rachete şi drone în 10 regiuni, au declarat oficialii ucraineni.
Una dintre rachetele interceptate de apărarea aeriană a Ucrainei a aterizat într-un oraş de frontieră din Republica Moldova, provocând pagube la case, dar fără victime, potrivit autorităţilor din ţara vecină. Ulterior, Republica Moldova a declarat că un angajat al ambasadei ruse din Chişinău a fost somat să părăsească teritoriul său, fără a preciza cine este persoana în cauză.