Aproape 2 miliarde de tone de mancare ajung anual la gunoi. Efectul strategiilor de marketing
Omenirea produce anual patru miliarde de tone de mancare, insa aproape jumatate din ea ajunge la gunoi. Se intampla in tarile civilizate, unde consumatorul e pretentios si nu pune gura pe orice.
Se intampla insa si in lumea a treia, unde nu exista conditii de transport si depozitare adecvate. Si in tot acest timp, aproape un miliard de oameni sufera de foame.
Cei mai multi dintre noi isi umplu frigiderele saptamana de saptamana, dar ajung sa arunce mare parte din alimentele pe care le cumpara.
In tarile dezvoltate, oamenii arunca cel putin o treime din mancarea pe care o cumpara. La asta contribuie si strategiile de marketing ale magazinelor.
Becky Johnson, corespondent Sky News: ''Raportul arata ca promotiile ne indeamna sa cumparam mai multa mancare decat avem nevoie. In fiecare an, in Marea Britanie se arunca mancare in valoare de un miliard de lire sterline, care nu e expirata si poate fi consumata in siguranta''.
Mai mult, aproape o treime dintre legume si fructe sunt aruncate inainte sa ajunga pe rafturi sau pe tarabe.
Si totusi, nutritionistii spun ca unele alimente pot fi consumate in siguranta, chiar si dupa ce si-au depasit termenul de expirare inscris pe ambalaj.
Julie Silver, nutritionista: ''Daca e vorba de peste proaspat, atunci, intr-adevar, nu ignorati termenul de expirare. La legume si fructe proaspete, de exemplu un castravete, folositi-va instinctul, daca nu e moale sau mucegait, inseamna ca e bun. Conservele contin zahar, sare, conservanti, deci rezista mai mult''.