O tara vecina cu Romania se alatura exercitiilor militare aeriene ale Rusiei, in ciuda parteneriatului cu NATO
Ministerul Apararii din Serbia a anuntat luni ca fortele aeriene sarbe vor lua parte la exercitii militare comune cu aviatia rusa pana la finele acestui an.
Belgradul reuseste sa mentina un echilbru fragil intre atitudinea sa pro-occidentala si relatiile traditionale sarbo-ruse.
La aceste exercitii militare vor lua parte si fortele aeriene belaruse, alaturi de aliatii sarbi si rusi. Primele exercitii vor avea loc in toamna si vor fi organizate sub numele de ”Fratia Slava 2016”, transmite Reuters, citat de News.ro.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Un exercitiu militar similar va fi organizat ulterior de catre sarbi si rusi.
Belgradul reuseste sa mentina un echilibru fragil intre aspiratiile sale europene, parteneriatul cu NATO si o veche alianta politica, etnica si religioasa cu Rusia, care rezista de cateva secole in ciuda tuturor obstacolelor.
Serbia spera sa adere la blocul comunitar in viitorul apropiat si-a participat la mai multe programe de parteneriat cu NATO, insa nu are nicio ambitie de a adera la blocul militar occidental, care ramane extrem de nepopular in randul sarbilor, ca urmare a campaniei de bombardare din 1999.
Belgradul este curtat de statele vestice, care incearca sa-i integreze pe sarbi inca din 2000, dupa caderea regimului lui Slobodan Milosevici. insa Serbia isi negocieaza aderarea la UE, iar blocul comunitar reprezinta principalul partener comercial si finantator extern al sarbilor.
De asemenea, Belgradul se indreapta delicat spre alianta militara occidentala, in ciuda reticentei pe care o au cei mai multi sarbi fata de NATO. insa, tendintele pro-NATO ale sarbilor raman precaute, pentru ca risca sa puna in pericol vechea prietenie cu Kremlinul, care isi doreste sa-si intareasca influenta in regiune in detrimentul blocului militar occidental.