O scurgere de apă contaminată a fost detectată la o centrală nucleară din Statele Unite ale Americii
Compania Xcel Energy a anunţat, joi, că a detectat şi tratat o scurgere de apă contaminată cu tritiu la o centrală nucleară din nordul Statelor Unite, în noiembrie, precizând că aceasta nu reprezintă „niciun risc” pentru locuitori şi mediu.
Scurgerea a fost limitată „la situl centralei” din Monticello, în apropiere de Minneapolis, iar apa contaminată „nu a fost detectată în afara instalaţiilor sau în apa potabilă locală”, a transmis Xcel Energy într-un comunicat, notează AFP, citată de Agerpres.
Situaţia „nu reprezintă niciun risc pentru siguranţa şi sănătatea populaţiei locale sau a mediului”, a adăugat compania.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tritiul este un izotop radioactiv al hidrogenului.
Această scurgere a fost confirmată pe 22 noiembrie, a precizat Xcel Energy, susţinând că a avertizat imediat Comisia de Reglementare Nucleară din SUA (NRC) şi statul Minnesota, unde se află centrala.
Autorităţile locale „urmăresc eforturile depuse de Xcel Energy pentru a curăţa” această scurgere de apă, a declarat Agenţia pentru Controlul Poluării din Minnesota (MPCA) într-un alt comunicat.
„Scurgerea a fost oprită şi nu a ajuns în fluviul Mississippi, nici nu a contaminat sursele de apă potabilă”, a adăugat MPCA.
Chris Clark, un responsabil al Xcel Energy, a declarat că compania continuă „să colecteze şi să trateze apa potenţial afectată, în timp ce monitorizează în mod regulat sursele de apă subterană din apropiere”.
Xcel Energy estimează că până în prezent a recuperat aproximativ 25% din tritiul eliberat.
Scurgerea a venit de la „o conductă care trece printre două clădiri”, a indicat compania americană.