O rachetă SpaceX scăpată de sub control este în curs de coliziune cu Luna

Ultima actualizare: 26-01-2022 13:26
Racheta China

O rachetă SpaceX, scăpată de sub control, se va prăbuși pe Lună, după ce a orbitat șapte ani prin spațiu, spun experții, conform The Guardian.

Racheta a fost lansată inițial din Florida în februarie 2015, ca parte a unei misiuni interplanetare de a trimite un satelit meteorologic spațial într-o călătorie de milioane de mile.

Dar după ce a motoarele au terminat o primă etapă de ardere și a trimis Observatorul climatic spațial în drum spre punctul Lagrange – o poziție neutră gravitațională de patru ori mai departe decât Luna și în linie directă cu Soarele – racheta a fost scăpată de sub control.

În acest stadiu ea se afla suficient de departe de Pământ pentru a rămâne fără suficient comubstibil pentru a se întoarce în atmosferă, dar „îi lipsea de asemenea energia de a scăpa de gravitația sistemului Pământ-Lună”, explică meteorologul Eric Berger într-un articol publicat recent de Ars Tehnica.
„Deci a urmat o orbită oarecum haotică din februarie 2015”, a adăugat Berger.

Specialiștii cred că racheta – aproximativ patru tone metrice de „deșeuri spațiale” – este pe cale să se intersecteze cu Luna la o viteză de aproximativ 2,58 km/s în câteva săptămâni.
Bill Gray, un analist de date care a scris programe software de urmărire a obiectelor spațiale din apropierea Pământului, spune că racheta se va prăbuși probabil pe fața ascunsă a lunii, emisfera opusă celei vizibile de pe Pământ, în apropierea ecuatorului, pe 4 martie.

„Acesta este primul caz neintenționat (de gunoi spațiale care lovește luna) de care sunt conștient”, a adăugat Gray.

Locul exact în care se va prăbuși racheta Falcon 9 nu este deocamdată clar datorită efectului imprevizibil al luminii solare care „împinge” asupra rachetei și a „ambiguităților din măsurarea perioadelor sale de rotație” care i-ar putea modifica ușor orbita.

 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO