OMS avertizează că următoarea variantă va fi mult mai contagioasă decât Omicron. „Întrebarea este dacă va fi mai mortală”

Ultima actualizare: 26-01-2022 13:23
Omicron
Getty

Următoarea variantă de SARS-CoV-2 care va apărea va fi mai contagioasă decât Omicron, dar adevărata întrebare la care trebuie să răspundă oamenii de știință este dacă va fi și mai mortală, au declarat reprezentanţii OMS.

Aproximativ 21 de milioane de cazuri de Covid-19 au fost raportate la Organizația Mondială a Sănătății în ultima săptămână, ceea ce reprezintă un nou record la nivel global. Numărul tot mai mare de infectări este provocat de transmisibilitatea mare a variantei Omicron a declarat Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid-19, potrivit CNBC.

"Următoarea variantă îngrijorătoare va fi mai abilă, iar ceea ce vrem să spunem prin aceasta este că va fi mai transmisibilă, deoarece va trebui să depăşească ceea ce circulă în prezent. Marea întrebare este dacă viitoarele variante vor provoca sau nu forme mai severe de boală", a spus Van Kerkhove.

Ea a avertizat că teoriile conform cărora mutațiile virusul vor duce la tulpini mai blânde sunt fără fundament.

"Nu există nicio garanţie în acest sens. Sperăm că aşa va fi, dar nu există nicio garanţie în acest sens şi nu putem miza pe acest lucru", a spus ea. Mai mult, următoarea iteraţie a Covid ar putea, de asemenea, să eludeze protecţia oferită de vaccin.

Directorul pe Europa al OMS a declarat în urmă cu câteva zile că este ''plauzibilă'' ideea că varianta Omicron a coronavirsului ar putea aduce sfârşitul pandemiei în Europa.

''Este plauzibil că regiunea se apropie de un sfârşit al pandemiei'', a susţinut acesta într-o declaraţie acordată agenţiei France Presse, îndemnând însă în continuare la prudenţă, dată fiind adaptabilitatea virusului.

''Odată ce valul Omicron se va fi calmat, va exista timp de câteva luni o imunitate globală, fie datorită vaccinului, fie pentru că oamenii vor fi imunizaţi prin infectare şi va fi de asemenea o scădere ca urmare a sezonalităţii'', crede Hans Kluge.

Alianţa farmaceutică Pfizer/BioNTech a început să facă recrutări în vederea unui test clinic acre vizează să testeze - pe adulţi în vârstă de până la 55 de ani - siguranţa şi răspunsul imunitar al vaccinului său împotriva covid-19 care ţinteşte în mod specific varianta omicron a SRAS-CoV-2, anunţă marţi cele două companii, relatează AFP.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO