O parlamentară în greva foamei riscă să moară. "Nu mai poate nici să bea apă"
Principalul partid prokurd din Turcia a anunţat joi că o parlamentară a sa, aflată în greva foamei în închisoare de peste două luni, riscă să moară, informează AFP.
Leyla Güven, încarcerată din ianuarie 2018, a început o grevă a foamei în închisoare la 8 noiembrie pentru a protesta împotriva condiţiilor în care este deţinut Abdullah Öcalan, liderul istoric al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care execută o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă într-o insulă apropiată de Istanbul, după ce a fost capturat de Turcia în 1999.
Formaţiunea Leylei Güven, Partidul Democratic al Poporului (HDP), a afirmat într-un comunicat că starea de sănătate a acesteia s-a deteriorat până la punctul în care 'viaţa ei este în pericol'.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Potrivit HDP, Güven a pierdut 'circa 15 kg' de când a început greva foamei şi 'nu mai poate să-şi satisfacă nevoile şi să meargă singură'.
Ritmul său cardiac şi presiunea arterială sunt extrem de scăzute şi 'ea nu mai poate să bea lichide, inclusiv apă', adaugă HDP.
Conform partidului, '171 de deţinuţi politici' sunt în prezent în greva foamei în închisorile din Turcia pentru a protesta împotriva 'menţinerii în izolare' a lui Abdullah Öcalan în închisoarea din insula Imrali.
Leyla Güven a fost arestată în ianuarie 2018 după ce a criticat ofensiva turcă, în curs de desfăşurare atunci în enclava majoritar kurdă Afrin din nordul Siriei.
În comunicatul său, HDP atribuie guvernului turc responsabilitatea 'pentru toate consecinţele negative decurgând din protestul Leylei Güven şi al altor militanţi care îşi continuă greva foamei în închisoare'.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat HDP că ar fi vitrina politică a PKK, catalogată drept 'teroristă' de către Ankara şi aliaţii săi occidentali.
Liderul HDP, Selahattin Demirtas, este încarcerat din noiembrie 2016, fiind acuzat că a condus o 'organizaţie teroristă', de 'propagandă teroristă' şi de 'incitare la comiterea de crime'.
HDP a fost puternic afectată de epurările care au urmat tentativei de puci din iulie 2016 şi, în afară de Demirtas, au fost arestaţi şi alţi deputaţi ai formaţiunii
Sursa: Agerpres
Etichete: Turcia, siria, parlamentari, ankara, kurzi,
Dată publicare:
10-01-2019 19:32