O noua scurgere de apa radioactiva s-a produs la centrala nucleara de la Fukushima

Ultima actualizare: 06-10-2013 06:40
Fukushima

Compania care gestioneaza centrala nucleara accidentata de la Fukushima a anuntat joi ca a descoperit o noua scurgere de apa radioactiva dintr-un rezervor si nu exclude ca o parte a apei sa fi ajuns in Oceanul Pacific, relateaza AFP.

Picaturi au fost descoperite miercuri seara pe partea superioara a unui rezervor de catre un lucrator al Tokyo Electric Power (Tepco) in timp ce erau efectuate operatiuni de indepartare a apei de ploaie.

Cateva ore mai tarziu, dupa miezul noptii (18:00, ora Romaniei), Tepco a confirmat in cadrul unei conferinte de presa ca este vorba de o scurgere, declarand ca "nu se poate elimina ipoteza unei scurgeri dincolo de zona rezervorului (inconjurat de un zid) catre mare".

O scurgere de 300 de metri cubi de apa foarte radioactiva s-a produs deja in august dintr-un rezervor de 1.000 de metri cubi, incident numit "grav" de catre autoritati. Acesta a degenerat in criza, obligand Tepco sa implementeze mijloace suplimentare pentru a controla mai bine rezervoarele de stocare din cadrul complexului.

Un taifun s-a abaut asupra Japoniei si a provocat ploi puternice in est miercuri, averse care au afectat si complexul nuclear distrus de tsunami la 11 martie 2011. Aceasta apa de ploaie s-a acumulat in zonele unde sunt instalate rezervoare. Cantitatea de apa a fost atat de mare incat a depasit aceasta mica bariera si a patruns in solul din jur, conform Tokyo Electric Power.

Centrala avariata Fukushima Daiichi este plina de apa radioactiva stocata partial in cele o mie de rezervoare sau acumulata in subsolul complexului.

Tepco se lupta de mai bine de doi ani cu acest lichid a carui cantitate creste de la o zi la alta, o parte scurgandu-se, de asemenea, in mod regulat in Oceanul Pacific.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO