O noua scurgere de apa radioactiva s-a produs la centrala nucleara de la Fukushima
Compania care gestioneaza centrala nucleara accidentata de la Fukushima a anuntat joi ca a descoperit o noua scurgere de apa radioactiva dintr-un rezervor si nu exclude ca o parte a apei sa fi ajuns in Oceanul Pacific, relateaza AFP.
Picaturi au fost descoperite miercuri seara pe partea superioara a unui rezervor de catre un lucrator al Tokyo Electric Power (Tepco) in timp ce erau efectuate operatiuni de indepartare a apei de ploaie.
Cateva ore mai tarziu, dupa miezul noptii (18:00, ora Romaniei), Tepco a confirmat in cadrul unei conferinte de presa ca este vorba de o scurgere, declarand ca "nu se poate elimina ipoteza unei scurgeri dincolo de zona rezervorului (inconjurat de un zid) catre mare".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O scurgere de 300 de metri cubi de apa foarte radioactiva s-a produs deja in august dintr-un rezervor de 1.000 de metri cubi, incident numit "grav" de catre autoritati. Acesta a degenerat in criza, obligand Tepco sa implementeze mijloace suplimentare pentru a controla mai bine rezervoarele de stocare din cadrul complexului.
Un taifun s-a abaut asupra Japoniei si a provocat ploi puternice in est miercuri, averse care au afectat si complexul nuclear distrus de tsunami la 11 martie 2011. Aceasta apa de ploaie s-a acumulat in zonele unde sunt instalate rezervoare. Cantitatea de apa a fost atat de mare incat a depasit aceasta mica bariera si a patruns in solul din jur, conform Tokyo Electric Power.
Centrala avariata Fukushima Daiichi este plina de apa radioactiva stocata partial in cele o mie de rezervoare sau acumulata in subsolul complexului.
Tepco se lupta de mai bine de doi ani cu acest lichid a carui cantitate creste de la o zi la alta, o parte scurgandu-se, de asemenea, in mod regulat in Oceanul Pacific.