Alerta la Fukushima: gaura in barajul care impiedica deseurile radioactive sa ajunga in mare

Ultima actualizare: 29-09-2013 06:59
Fukushima

Compania care exploateaza centrala accidentata Fukushima a anuntat joi ca a descoperit o gaura intr-un baraj submarin care blocheaza trecerea elementelor radioactive in mare, relateaza AFP.

Aceasta problema a fost constatata la nivelul reactoarelor 5 si 6, putin avariate, de catre un tehnician de la o firma care actioneaza in perimetru in contul Tokyo Electric Power (TEPCO).

Un fel de baraj vertical a fost instalat de TEPCO pentru blocarea elementelor radioactive in portul centralei si impiedicarea ca acestea sa ajunga in Oceanul Pacific.

Intreprinderea nu a precizat care ar putea sa fie consecintele acestei avarii, dar a anuntat ca nivelul radioactivitatii masurate in mare nu a crescut in mod notabil.

"Radioactivitatea este foarte slaba in apropierea reactoarelor 5 si 6, iar riscul difuzarii de elemente radioactive este putin probabil", a anuntat compania.

Ea si-a exprimat intentia de a proceda la reparatii dupa ce valurile se mai calmeaza in zona vizata, influentata in prezent de un taifun aflat la distanta.

Acest incident pica rau, in contextul in care premierul japonez Shinzo Abe a dat asigurari, saptamâna trecuta, ca "radioactivitatea este controlata in zona de 0,3 kilometri patrati a portului centralei" si ca nu polueaza oceanul.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO