O gafă a șefului diplomației britanice o costă pe o femeie mulți ani de închisoare, în Iran


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 07 Noiembrie 2017 15:26
Categorie: Stiri externe
Boris Johnson

O femeie din Marea Britanie, care desfășura activități caritabile, condamnată la închisoare, în Iran, sub acuzația de spionaj, ar putea petrece cinci ani în plus în detenție, din cauza unei gafe comise de ministrul britanic de Externe.

Astfel, Boris Johnson a afirmat că femeia predea jurnalism la Teheran atunci când a fost arestată, ceea ce este condiserată o infracțiune în Iran, scrie publicația The Times, citată de Politico.eu.

Săptămâna trecută, șeful diplomației britanice a afirmat, în fața unei comisii parlamentare, că Nazanin Zaghari-Ratcliffe „nu făcea altceva decât să predea jurnalism” cetățenilor iranieni atunci când a fost arestată, în luna aprilie a anului 2016, dar conform legii, aceasta este o infracțiune gravă. În prezent, ea are de efectuat cinci ani de închisoare, fiind acuzată de spionaj, dar este posibil ca pedeapsa ei să crească, fiind acuzată de „propagandă împotriva regimului”.

Atât soțul ei, cât și angajatorul – Fundația Thomas Reuters – neagă afirmațiile ministrului de Externe potrivit cărora Zaghari-Ratcliffe ar fi predat jurnalism sau ar fi lucrat ca jurnalistă în Teheran, susținând că ea mersese să își viziteze familia.

„Este o legătură directă între comentariile făcute de Boris Johnson și decizia celui mai dur judecător de a o aduce în fața instanței. Acum ar putea risca o a doua condamnare”, a declarat Richard Ratcliffe pentru The Times.

Înaltul Consiliu pentru drepturile omului din Iran a precizat, luni: „Declarațiile lui Johnson relevă că Nazanin a vizitat țara pentru orice altceva decât să-și vadă familia. Timp de mai multe luni, s-a susținut că Nazanin este o femeie cu cetățenie britanică și iraniană care lucrează în domeniul carității și care a venit în țară să-și vadă famiilia. Declarațiile lui Johnson pun lucrurile într-o altă lumină”.

Și directorul Fundației Thomas Reuters a reacționat, cerându-i ministrului britanic de Externe să corecteze „această greșeală gravă”.

„Este extraordinar că națiunea noastră suferă, cetățenii noștri suferă, din cauza incompetenței lui Johnson”, a scris pe Twitter, Paul Jenkins, fostul șef al Departamentului Juridic al Guvernului britanic.

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe susține că Johnson a încercat doar „să explice că acuzațiile sunt nedovedite”, astfel că Zaghari-Ratcliffe „nu ar fi trebuit tratată astfel”. În plus, sursa citată a precizat că Johnson îl va suna pe omologul său iranian, Javad Zarif, pentru „a-i prezenta îngrijorările sale”.

Sursa: Politico.eu

VIDEO PROTVPLUS.RO