O falie seismica activa a fost descoperita in Japonia sub reactorul unei centrale atomice
Un reactor al unei centrale atomice, a carei activitate este sistata in prezent, se afla deasupra unei falii seismice active, fapt care urmeaza sa fie confirmat miercuri de autoritatea de reglementare nucleara.
Autoritatea trebuie sa decida, saptamana viitoare, ca in aceste conditii centrala sa nu fie repornita.
Daca va fi cazul, reactorul in cauza, al doilea din complexul Tsuruga (prefectura Fukui, vestul Japoniei), risca sa fie dezafectat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cei patru experti mandatati de autoritatea de reglementare au realizat cercetari la fata locului, studii care arata ca ultimele miscari ale faliei identificate sunt, potrivit lor, suficient de apropiate pentru a concluziona ca falia este inca activa.
In urma intalnirilor cu aceste experti, Shunichi Tanaka, presedintele autoritatii de reglementare a lasat deja sa se inteleaga, in decembrie, ca nu poate garanta securitatea locului respectiv, asadar neputand oferi autorizatia de functionare a reactorului in cauza.
In ianuarie, autoritatea de reglementare a amanat concluziile, in scopul de a prelungi dezbaterea cu privire la acest subiect litigios, compania respingand ipoteza unei falii seismice active.
Cu toate acestea, daca autoritatea de reglementare va preciza, in raportul final, ca intr-adevar reactorul se afla deasupra unei falii active, asa cum sugereaza presa japoneza, compania Japan Atomic Power va fi constransa sa inceapa demontarea acestuia.
La aceasta ora, doar doua reactoare din 50 functioneaza in Japonia, celelalte fiind temporar oprite din motive de precautie, in urma noilor norme de siguranta aflate in faza finala si care vor intra in aplicare in iulie.
Aceste dispozitii vin in urma accidentului de la Fukushima, urmat de un tsunami, in martie 2011.
Niciun reactor nu poate fi repus in functiune fara sa primeasca unda verde din partea noii autoritati nucleare, creata in septembrie 2012.
Expertii s-au consultat asupra banuielilor privind alte posibile falii seismice inca active, intre care cea de sub complexul Ohi, unde doua dintre cele patru reactoare (3 si 4), sunt in prezent in functiune, obtinand in iulie 2012 acordul statului pentru a relua activitatea, pentru o perioada de 13 luni.
Dupa ce sute de mii de persoane si-au parasit domiciliul in urma accidentului de la Fukushima, populatia japoneza doreste aplicarea principiului precautiei in ceea ce priveste centralele nucleare situate la tarm si in zone seismice.