O bandă internaţională a pus la cale o fraudă cu canabis medicinal care a făcut victime în 35 de ţări
Forţe de poliţie sub coordonarea Spaniei au dezmembrat o bandă care a pus la cale o escrocherie cu plante de canabis pentru uz medicinal.
Persoanele respective au obținut în mod fraudulos 645 de milioane de euro (686,41 milioane de dolari) şi făcând victime în 35 de ţări, relatează Reuters.
Escrocii au pus la punct un sistem de marketing şi au participat la târguri internaţionale de canabis pentru a convinge victimele să investească în acest sistem, a precizat poliţia naţională spaniolă, care a condus operaţiunea cu ajutorul Europol şi al forţelor de poliţie din alte cinci ţări.
Nouă suspecţi, al căror nume nu a fost dezvăluit, au fost reţinuţi la 11 aprilie, fiind suspectaţi de fraudă în Spania, Marea Britanie, Germania, Letonia, Polonia, Italia şi Republica Dominicană.
"Modelul de afaceri oferit de această organizaţie consta în utilizarea capitalului transferat de investitori care voiau să contribuie la dezvoltarea de parteneriate în vederea finanţării cultivării de plante de canabis", a declarat Silvia Garrido, purtătoarea de cuvânt a poliţiei spaniole. "Prin acest sistem, ei promiteau victimelor profituri cuprinse între 70% şi 168% pe an, în funcţie de specia de canabis în care investeau", a explicat Garrido.
Agenţia Naţională britanică de Combatere a Criminalităţii (NCA), care a luat parte la operaţiune, a declarat că 180.000 de persoane au investit fonduri în "JuicyFields", pe care a numit-o "o schemă de fraudă de tip Ponzi, notorie şi elaborată".
De asemenea, NCA a precizat că un bărbat în vârstă de 42 de ani a compărut la 11 aprilie în faţa unui tribunal din Londra pentru începerea procedurilor de extrădare.
Maşini de lux, petreceri la hotel şi videoclipuri muzicale au fost folosite într-o campanie publicitară pentru a promova schema frauduloasă, a declarat poliţia, iar victimele au fost duse la plantaţii legale de canabis care au fost implicate în înşelătorie.
Poliţia a blocat conturi bancare în care erau 58.600 de euro, precum şi 116.300 de euro în criptomonede, iar 106.000 de euro au fost recuperaţi în numerar. În plus, au fost confiscate proprietăţi în valoare de 2,6 miliarde de euro.