Numărul deceselor cauzate de coronavirus a trecut de 900. Doi români din Hubei au fost repatriați

Ultima actualizare: 10-02-2020 18:32

Doi români care se aflau în provincia Hubei din China, una dintre cele mai afectate de coronavirus, au ajuns duminică seară în ţară cu o aeronavă a Ministerului Apărării Naționale.

Ei au fost preluați de la Berlin cu un avion al Forțelor Aeriene Române și absolut toată lumea care a intrat în contact cu ei a purtat costume de protecție, inclusiv piloții.

Cei doi români nu prezintă semne de boală dar au fost plasați în carantină. Vreme de două săptămâni, dacă nu apare nicio modificare a stării lor de sănătate, vor fi ținuți într-un spațiu al Primăriei Capitalei, păstrat secret. Și la Galați, alte patru persoane revenite recent din China sunt în carantină la domiciliu.

Mai îngrijorătoare este însă soarta celor 17 conaționali blocați pe nava de croazieră ''Diamond Princess'' din Japonia. Bilanțul îmbolnăvirilor la bord, a ajuns la 135 de cazuri confirmate.

Pe de altă parte, numărul deceselor cauzate de coronavirus a trecut de 900, fiind mai mare decât bilanțul Sindromului Acut Respirator Sever (SARS), de 774 de victime, din 2003.

În plus, peste 40.000 de oameni sunt infectaţi cu virusul, cei mai mulţi fiind în China.

Cei doi români au ajuns iniţial la Londra, cu un zbor organizat în cadrul Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene, cu sprijinul Ministerului Român de Externe şi al Ministerului Apărării Naţionale. Iar în Berlin au fost tranferati cu o aeronavă germană. De acolo au fost preluaţi de un avion militar pus la dispoziţie de MApN şi au fost însoţiţi de o echipă medicală până la Bucureşti. Ei vor fi supuşi unor teste şi vor sta în carantină în următoarele două săptămâni.

Ce se întâmplă cu românii blocați pe nava de croazieră

 

Pe de altă parte, nava de croazieră Diamond Princess, la bordul căreia sunt şi 17 cetăţeni români, rămâne în continuare izolată în portul japonez Yokohama. Autorităţile medicale nipone au anunţat că numărul cazurilor confirmate a crescut la peste 130. Alte 60 persoane - între care cetăţeni japonezi, americani şi un ucrainean - au fost depistate pozitiv. Cei aflaţi la bord sunt monitorizaţi îndeaproape.

Jan Swartz, președintele companiei Princess Cruises: „Scopul nostru principal e să susţinem nevoile medicale ale pasagerilor şi ale echipajului. Guvernul japonez şi Princess (compania, n.r.) au trimis resurse suplimentare şi un număr mai mare de medici şi asistente care au urcat la bordul navei.”

A două persoană infectată în Spania

 

Între timp, Spania a confirmat cel de-al doilea caz de infectare cu coronavirus. De această dată în staţiunea Mallorca.

Fernando Simon, oficial al Ministerului Sănătăţii: „El a început să prezinte simptome în Spania şi a fost diagnosticat în Spania. Bărbatul are acum o stare de sănătate bună, practic el nu are nici un simptom, este sănătos, dar în mod cert este infectat şi va rămâne în carantină."

Potrivit autorităţilor, bolnavul este un cetăţean britanic. El a contractat virusul la sfârşitul lunii ianuarie, pe când era în vacanţa într-o staţiune de schi din Franţa. Acum se află în carantină. Soţia şi fiica acestuia nu au fost testate pozivit. Celălalt bolnav din Spania este un turist german.

Chinezii se întorc la muncă, în plină epidemie

 

Pe de altă parte, sute de milioane de chinezi se întorc de luni la muncă, pentru că s-a încheiat vacanța de anul nou chinezesc. Asta doar teoretic, pentru că sunt zeci de milioane de oameni aflați în continuare în carantină. Iar tensiunea creşte. De pildă, o tânără, al cărei tată este bolnav, se teme pentru cei doi copii ai ei.

Tânără: „Când noi, oamenii de rând, am aflat adevărul despre cât de infecţioasă este această boală, era deja prea târziu. Noi nu suntem savanţi, nu am ştiut că boala este atât de infecţioasă. Iniţial ni s-a spus că nu se transmite de la om la om."

În China, toţi cei care au vizitat în ultima perioadă provincia Hubei sunt obligaţi să rămână în casă timp de două săptămâni. Aşa că oamenii se străduiesc să nu înţepenească pe canapea. În ultimele 21 de zile, un bărbat a ieşit din locuinţa doar de trei ori.

Wu Chen: „Nu mă pot plânge că am greutăţi cu viaţa de zi cu zi, cu excepţia faptului că m-am plictisit de moarte."

Îşi măsoară constant temperatura, găteşte, se joacă cu pisica şi cam atât. Să invite prieteni pe la el nu poate.

Wu Chen: „Fiecare complex rezidenţial a primit acelaşi ordin: nu se permite accesul niciunui străin."

La nivel mondial, continuă eforturile de a găsi cât mai repede un vaccin eficient împotriva coronavirusului. O echipă australiană a anunţat că a reuşit să izoleze genomul virusului; rezultatele vor fi transmise Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO