Coronavirusul a ucis, deja, mai mulți oameni decât SARS. Milioane de chinezi, îngroziți că trebuie să se întoarcă la muncă

Dată publicare: 09-02-2020 20:30
Dată actualizare: 09-02-2020 20:47


Numărul de decese cauzate de noul coronavirus este, deja, mai mare decât bilanțul Sindromului Acut Respirator Sever în 2003.

Oficial, au murit 813 oameni şi peste 37.000 s-au îmbolnăvit. Asta, în timp ce SARS a ucis 774 de persoane.

Milioane de chinezi sunt îngroziți de faptul că de mâine trebuie să se întoarcă la muncă după vacanța de Anul Nou. În urmă măsurilor de carantină, economia lor, considerată atelierul planetei, a redus așa de tare motoarele, încât a afectat piețele financiare, iar multe companii occidentale fac presiuni pentru reluarea producției.

Iar, la noi, a fost alertă, aseară, pe aeroportul Henri Coandă. O studentă revenită din China, după o escală în Dubai a fost preluată de medici direct din avion.

Tânăra a aterizat aseară la ora 22:45, pe aeroportul Henri Coandă. Este studentă în China și a fost într-una dintre provinciile afectate de epidemie. Pasagerii au fost surprinși de mobilizarea autorităților la aterizare.

Pasageră: „În avion nu s-a simțit nimic cum că ar fi o problema. Doar când am ajuns în țară mi s-a părut panică. Toată lumea se dezinfecta, am completat formulare, ne-au izolat un pic, nu știu”.

Pasager: „Nici o măsură, e ceva ce am aflat când am aterizat. Vorbim de o persoană care se întoarce din China, dar asta nu înseamnă că cine se întoarce din China este deja bolnav, dar este o stare de disconfort, e adevărat”.

Studenta nu are niciun simptom al coronavirusului, dar autoritățile medicale o vor ține sub observație în următoarele 14 zile.

În altă ordine de idei, în China, autorităţile iau măsuri tot mai drastice pentru a izola temutul virus. Pe rețele de socializare a fost postat un filmuleţ cu evacuarea forțată a unei familii întoarse recent din Wuhan, care a refuzat să se plaseze în carantină la domiciliu.

Pe tot cuprinsul Chinei, toţi cei care au vizitat în ultima perioadă provincia Hubei sunt obligați să rămână în casă timp de 14 zile.

În Wuhan, oraș cu o populație de 11 milioane de suflete, plasat în carantină de peste trei săptămâni, tăcerea de pe străzi este asurzitoare.

Consemnați în case, oamenii se străduiesc să nu intepenească pe canapea. În ultimele 21 de zile, Wu, de profesie graphic designer, a ieșit din casă doar de 3 ori.

Wu Chen: „Nu mă pot plânge că am greutăți cu viață de zi cu zi, cu excepția faptului că m-am plictisit de moarte”.

Wu își ia temperatura constant, gătește, se hârjonește cu pisica și cam atât. Să invite prieteni pe la el nu poate.

Wu Chen: „Fiecare complex rezidențial a primit același ordin: nu se permite accesul niciunui străin”.

Pe de altă parte, la bordul navei de coazieră Diamond Princess unde se află şi 17 români, căpitanul vasului a anunţat că se vor îmbunătăţi condiţiile pentru pasageri: semnalul la internet va fi mai bun şi va fi deschisă o linie de urgenţă unde oamenii pot suna dacă au nevoie de sprijin emoţional.

Între timp, numărul persoanele testate pozitiv cu noul virus și evacuate către un spital japonez a ajuns la 70. Restul de aproape 3.700 de oameni, pasageri și membri ai echipajului, rămân în carantină obligatorie până pe 19 februarie. Oamenii se simt că și cum ar fi ținuți în cușți.

Matthew Smith: „Cel mai dificil e când personalul îți bate la ușa să-ți lase mâncare, iei tavă, închizi ușa și te simți că și cum ai fi animal la zoo”.

Rose Yerex: „E dificil să stai inchis într-o încăpere așa mică, dar încercăm să ne ținem ocupați, privim filme, citim”.

Matt Rivers: „Vasul se întoarce acum în port, după ce timp de 24 de ore s-a aflat în larg că să poată fi rezolvate anumite aspecte mentenanță, inclusiv rezervele de apă proaspătă. Poate că, pentru cei aflați la bord, a rupt un pic monotonia care le definește viață mai nou”.


VIDEO PROTVPLUS.RO