Numărul cazurilor de COVID continuă să crească alarmant în Europa. Care sunt cele mai afectate țări
La un an de când Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat, oficial, pandemia de coronavirus, trei sferturi dintre ţările Europei se confruntă cu al treilea val al infectărilor.
Cel mai rău este în centrul şi estul continentului. Ungaria tocmai a anunţat un bilanţ record: peste 8.300 de noi cazuri în 24 de ore.
Doar nouă dintre ţările Europei au avut mai puţine cazuri de infectare în prima săptămână din martie, decât la jumătatea lui februarie. Portugalia, Spania şi Marea Britanie au înregistrat scăderi semnificative.
Valul al treilea al pandemiei, alimentat de noile tulpini ale coronavirusului, se revarsă acum peste centrul şi estul Europei.
În multe părţi ale Estoniei nu mai sunt paturi libere pentru bolnavii de Covid. Republica Cehă şi Slovacia au fost nevoite să trimită pacienţi cu coronavirus în străinătate. Iar Ucraina este în primele trei ţări de pe continent ca ritm de răspândire a infecţiilor.
Ivan Koliadzhyn, șeful spitalului Bohorodchany: "Toate spitalele din regiune sunt pline până la refuz, inclusiv spitalele de suport. Avem pacienţi care sunt trataţi şi în unitatea mobilă, complet echipată."
Suntem în continuare într-un punct critic - avertizează Centrul american pentru controlul şi prevenirea bolilor. În Statele Unite, numărul deceselor zilnice este încă în jurul a două mii. Totuşi, Texasul riscă. Obligativitatea purtării măştii a fost ridicată, la nivelul statului, şi totul s-a redeschis la capacitate maximă.
Texas a raportat, săptămâna aceasta, cel mai mic număr de noi cazuri din iunie, când a fost precedenta închidere. Dar media zilnică a deceselor este de 7 ori mai mare decât atunci.
Mai mult de o duzină de state federale relaxează restricţiile, în America. Vor urma şi altele, în zilele şi săptămânile următoare.
Preşedintele Biden a anunţat dublarea numărului de vaccinuri Johnson & Johnson comandate. S-ar ajunge astfel la 200 de milioane. Şi, în total, America ar avea destule doze, din cele trei seruri aprobate, pentru a imuniza 500 de milioane de oameni, până la sfârşitul anului. Mai mult decât întreaga populaţie a ţării.