Noua eră a terorii ISIS. Cum “renaște” Califatul învins pe câmpul de luptă


Ultimul update: Duminica 05 Mai 2019 15:28
Data publicarii: Duminica 05 Mai 2019 15:22
Categorie: Stiri externe
recruţi antrenaţi în SIria

O nouă înregistrare cu 8 bărbați care jură credință “Califatului Musulmanilor” a apărut pe rețelele sociale. Ulterior, în publicația jihadistă Nabaa a fost publicat un material despre “ridicarea steagurilor Califatului în noi zone”.

Informațiile au fost publicate după atacul din Sri Lanka, în care au murit 253 oameni, revendicat de jihadiști.

Experții în contraterorism sunt de părere, însă, că în ciuda înfrângerii Califatului, grupări de mici dimensiuni aflate în Sri Lanka nu ar fi putut pune la punct un atac de o asemenea gravitate fără ajutor din exterior.

Analistul Bruce Hoffman a declarat, potrivit CNN, că un astfel de atac ar reprezenta un nivel superior de organizare și logistică pentru orice grup extremist. Această realitate ridică câteva întrebări: ISIS exportă cu succes experți în fabricarea bombelor? Unde găsește mediul potrivit pentru ca ideologiile lor să se răspândească? Și unde este, de fapt, "centralul ISIS" - supus unui război de uzură - capabil să organizeze și să dirijeze atacuri departe de teritoriul său natal?

„Fără îndoială, sute de militanți ISIS au scăpat în urma războiului împotriva kurzilor și au evadat din tabăra Baghouz”, a declarat corespondentul CNN Ben Wedeman, care a petrecut două luni în Siria, în taberele de refugiați. „Numărul luptătorilor kurzi și al aliaților a fost relativ mic, iar zona pe care au fost nevoiți să o apere și să o supravegheze este foarte întinsă. Au existat multe șanse ca militanții jihadiști să poată evada”.

Militanți ai Califatului sunt implicați deja în ambuscadele și asasinatele puse la cale, în Irak, împotriva forțelor guvernamentale, și infiltrați printre membrii miliției Shia.

Aimen Dean, care s-a alăturat Al Qaeda în 1996 înainte de a colabora cu Serviciile Secrete britanice, a declarat că estimează că aproximativ 5.000 de luptători ai Califatului sunt răspândiți în teritoriu.

Referitor la soldații străini care s-au alăturat jihadiștilor, Edmund Fitton-Brown, coordonatorul echipei de monitorizare a organizațiilor teroriste din cadrul Organizației Națiunilor Unite, a declarat că: „Nu știm câți dintre aceștia au murit, dar cu siguranță, peste 50% au supraviețuit”.

Alte surse susțin că o parte dintre aceștia au ajuns în Iran, Iordania, Arabia Saudită și Afganistan, iar rețeaua ISIS din Libia se regrupează, după ce membrii săi au fost nevoiți să se retragă în orașul Sirte.

“Indonezia, Malaysia, Egipt, Arabia Saudită și Iordania sunt doar câteva din țările în care fugarii ISIS reprezintă o reală amenințare”, a mai declarat Aimen Dean.

Pe lângă luptătorii ISIS, există foarte mulți simpatizanți ai Califatului care s-au radicalizat prin intermediul rețelelor sociale. Organizația poate a fost învinsă, însă, cu siguranță ideologia sa nu a fost eradicată și va face tot mai mulți adepți

ISIS, declarat învins

Alianţa condusă de kurzi a anunțat pe 23 martie 2019 că jihadiştii ISIS au fost eliminaţi complet din Siria, după cucerirea ultimului teritoriu deţinut de jihadişti în această ţară, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Purtătorul de cuvânt al SDF, Mustafa Bali, a anunţat pe contul său de Twitter "eliminarea totală a califatului autoproclamat" pe 29 iunie 2014 în oraşul irakian Mosul.

"Forţele Democratice Siriene declară eliminarea totală a autoproclamatului califat şi o înfrângere teritorială de 100% a Statului Islamic. În această zi unică, comemorăm mii de martiri ale căror eforturi au făcut posibilă această victorie", a declarat purtătorul de cuvânt citat de EFE.

După luni de lupte, SDF a reuşit vineri noaptea să preia controlul asupra ultimelor poziţii jihadiste din Baghouz, un sat din estul Siriei, aproape de graniţa cu Irakul. Lupta a fost acerbă împotriva ultimelor poziţii ale SI, a declarat purtătorul de cuvânt.
La apogeul său în 2014, SI controla un teritoriu la fel de vast ca Marea Britanie în Irak şi Siria. Organizaţia, responsabilă de atrocităţi şi atacuri ucigaşe, inclusiv în Europa, a impus o domnie a terorii.

SDF, grup militar condus de kurzi şi alcătuit din arabi, susţinut de Statele Unite, a expulzat SI din mare parte din nord-estul Siriei, inclusiv din Raqa, capitala de facto a "califatului", care a fost cucerită în octombrie 2017 după patru luni de luptă.

Campania militară a forţelor antijihadiste a fost reluată în septembrie 2018 şi s-a dezvoltat încet, mai ales în ultima lună, din cauza prezenţei a mii de civili în Baghouz, dintre care majoritatea au fost evacuaţi înainte de asaltul final.

În pofida înfrângerii la Baghouz, SI continuă să aibă o prezenţă "reziduală" în regiuni vaste din Irak şi în zonele deşertice din Siria, potrivit unei hărţi prezentate public în această săptămână de preşedintele american, Donald Trump, elaborată de o agenţie de informaţii a SUA, scrie EFE.

Declanşat în 2011, Războiul din Siria s-a soldat cu peste 360.000 de oameni şi a provocat numeroase drame umanitare - populaţii asediate şi înfometate, milioane de persoane gonite din casa lor, aracuri chimice.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: CNN

VIDEO PROTVPLUS.RO