Nou record de infectări în Italia. Starea de urgență ar putea fi impusă în Spania timp de 6 luni
Spania intră din nou în stare de urgență, iar premierul Sanchez speră ca Parlamentul să aprobe măsura pentru șase luni.
Călătoriile dintre regiuni vor fi interzise și întreg teritoriul țării a fi sub carantină nocturnă strictă. Spania a mai fost în stare de urgență din martie până în iunie. Între timp,
Număr record de infectări în Franța și Italia
Franţa a înregistrat un nou record sinistru, peste 45.420 de îmbolnăviri în 24 de ore. Iar, Marea Britanie se pregătește, ca înainte de Crăciun, să vaccineze anti-Covid personalul medical. Încă un înalt responsabil european a făcut COVID: șeful guvernului bulgar, Boiko Borisov.
Și autorităţile italiene au anunţat duminică un nou record zilnic al infectărilor cu coronavirus, cu 21.273 de cazuri de COVID-19 confirmate în ultimele 24 de ore şi 128 de decese, printre cei infectaţi numărându-se şi purtătorii de cuvânt ai preşedintelui Sergio Mattarella şi premierului Giuseppe Conte.
Anterior, premierul Giuseppe Conte a anunţat noi restricţii menite să încetinească răspândirea virusului, printre acestea numărându-se închiderea sălilor de fitness, a bazinelor de înot şi cinematografelor, în timp ce barurile şi restaurantele vor putea fi deschise numai până la ora 18:00.
Proteste violente în Italia
Sute de italieni au participat, sâmbătă noapte, la un protest neautorizat, organizat de neofasciștii din Forza Nuova în centrul Romei, împotriva măsurilor ce vizează încetinirea propagării virusului. Liderul formaţiunii extremiste, Roberto Fiore, a acuzat guvernul Conte că sacrifică vieţile italienilor în numele unei "pseudo-pandemii".
Demonstranții i-au atacat pe polițiști cu petarde şi sticle incendiare, au dat foc unor mașini și pubele de gunoi. Doi poliţişti au fost răniţi şi cel puţin 10 protestatari, arestați.
Forza Nuova a fost implicată şi în violentele petrecute vineri seara în Napoli, calificate de Ministerul de Interne drept incidente de "gherilă urbană". Italia tocmai a anunțat un nou record national de cazuri: 19.644, iar premierul Giuseppe Conte urmează să impună noi restricţii, între care închiderea cinematografelor şi teatrelor şi scurtarea programului restaurantelor şi barurilor.
Germania a depășit, sâmbătă, pragul de 10.000 de decese și a raportat un număr record de aproape 15.000 de noi infectări. Berlinul, unul dintre focarele majore, a impus purtarea măștilor în piețe, pe zece artere comerciale aglomerate, în malluri și la orice fel de cozi. Pe străzi au fost desfășurați încă o mie de polițiști care să urmărească respectarea regulilor.
“Nu suntem neputincioși împotrivă virusului, de purtarea noastră depinde răspândirea lui. Reduceți interactiunilel!”, i-a îndemnat din nou Angela Merkel pe germani.
Rusia, lovită de un al doilea val
Între timp, și Rusia pare să fie lovită de al doilea val al pandemiei. Moscova a anunțat astăzi încă 16.700 de cazuri. Sute de studenți ai facultăților de medicina din Rusia au fost chemați să ajute în spitale.
Roman Pegașov, student: "În pauza de masă, în loc să mănânc, scriu, îmi iau notițe, citesc tratate, studiez".
Alexander Gintsburg, Director, Gamaleya Research Institute of Epidemiology and Microbiology: "Capacitatea scontată a acestor 4 linii de producție este de 5 milioane de doze pe lună, ceea ce ar permite că 70% din populația noastră să fie vaccinata cu Sputnik V în următoarele 12 luni".
Dar chiar Institutul Gemalaya recunoaște că rușii nu se înghesuie să se vaccineze cu Sputnik V. Până acum doar 6.000 de oameni au primit cele două doze necesare, în faza a treia a testelor clinice, mai puțini decât cei 30.000 de voluntari implicați, de pildă, în faza a treia a vaccinului pregătit de compania americana Moderna.
Între timp, în Statele Unite au fost raportate pentru a doua zi la rând peste 83.700 de cazuri noi. Printre noii bolnavi se numără și cei mai apropiați colaboratori ai vicepreședintelui Mike Pence. Acesta a participat la numeroase evenimente electorale în ultimele zile. Ultimul sau test pentru coronavirus a fost negativ.