Nord-coreenii schimbă etichetele produselor din China, ca să le ascundă proveniența. Care este motivul

17-07-2018 12:11


Coreea de Nord

Deși Phenianul susține că produsele făcute în China nu mai sunt folosite în Coreea de Nord, surse nord-coreene precizează că, de fapt, autoritățile ar schimba etichetele produselor chinezești, ca să le ascundă adevărata proveniență.

Potrivit unor surse nord-coreene citate de Daily NK, autoritățile schimbă etichetele atașate hainelor și altor produse, data de producție și sursa de proveniență a materialelor, pentru a ascunde faptul că provin din China. Autoritățile sud-coreene denunță drept ilegală această practică, însă în Coreea de Nord nu există nicio reglementare în acest sens.

„Bineînțeles că sunt folosite produse chinezești. Sunt foarte multe, dar li se scot etichetele să pară confecționate în Coreea de Nord”, a spus o sursă.

O altă sursă a precizat că „unele produse sunt făcute în China și ambalate în Coreea de Nord din cauza lipsei de materiale prime.”

În 6 iulie, un oficial guvernamental de la Phenian le-a spus reporterilor sud-coreeni veniți la un eveniment în Coreea de Nord: „Acum există percepția că produsele nord-coreene sunt bune și că ceea ce facem e mai bun decât ce vine din China, așa că oamenii nu mai cumpără produse chineze. Calitatea lor nu e foarte bună, așa că oamenii nu le mai cumpără.”

La rândul lor, locuitorii au confirmat că pe piață sunt mai multe produse locale decât provenite din China.

Aceste declarații vin în contextul în care liderul Kim Jong-un a cerut solicitat punerea unui mai mare accent pe „producția locală”. La rândul lor, oficialii guvernamentali susțin această direcție, cu scopul de a arătat lumii că statul nord-coreean nu a fost afectat de sancțiunile internaționale.

În discursul ținut de Kim Jong-un de Anul Nou, acesta a vorbit despre „prioritatea dezvoltării proprii” și a cerut modernizarea tehnologiei de producție. În vizită la fabrici din Sinuiju și în alte localități de la granița cu China, Kim Jong-un i-a mustrat pe oficiali „că au eșuat să depună eforturi pentru a finaliza lucrările de modernizare pe cât de repede posibil și a cerut Partidului să ducă la îndeplinire responsabilitatea autorităților locale”, a relatat presa de stat.

Totodată, Kim Jong-un i-a criticat pe oficialii locali că n-au găsit măsurile prin care să ducă la îndeplinire țelurile liderului.
Potrivit unei surse din provincia Ryanggang, comunitățile și companiile locale au început să producă bomboane și prăjituri, la încurajarea autorităților, care le-au spus că „este în mo necesar nevoie de mai multe produse nord-coreene pe piețe”.

 CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Daily North Korea

VIDEO PROTVPLUS.RO