Noi tensiuni între SUA și Rusia. Administrația Trump a publicat o „listă a lui Putin”, cu nume influente ce riscă sancțiuni

trump putin
Getty

Administrația Trump a publicat, marți, o așa-zisă „Listă a Kremlinului”, care conține numele a 210 persoane apropiate lui Putin, între care 114 oficiali ruși, oameni de afaceri și directori executivi ai unor firme finanțate de guvern.

 

Pe lângă aceștia, pe listă mai figurează și 96 de oligarhi cu o avere de peste un miliar de dolari. Deși Casa Albă a afirmat că nu este „o listă a sancțiunilor”, însă inițiativa a fost calificată de Moscova drept o sfidare, informează Financial Times și CNN.

După publicarea listei, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a afirmat că este vorba despre o tentativă de a stârni conflicte între liderul de la Kremlin și elita de afaceri din Rusia, astfel încât să influențeze rezultatul alegerilor prezidențiale din luna martie.

Luni, administrația prezidențială americană urma să anunțe un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, dar ulterior Departamentul de Stat a precizat că „nu sunt necesare sancțiuni specifice unor companii sau indivizi, pentru că legislația oricum își face treaba”, informează TASS.

Citește și
rusia companii
Anunțul făcut de președintele Lukoil. Ce vor păți companiile energetice din Rusia

Pe lista publicată de Trezoreria Statelor Unite sunt apropiați de-ai lui putin, precum purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov, șeful diplomației ruse – Serghei Lavrov și prim-ministrul Dmitri Medvedev, cât și mai mulți parlamentari: Valentina Matviyenko, Vyachaslav Volodin, Valery Gherasimov, Serghei Sobyanin (primarul Moscovei), dar și procurorul general Yuri Chaika și șeful Comitetului pentru Investivații – Alexander Bastrykin, scrie TASS.

Mikhail Fedotov (președintele Consiliului pentru Societate Civilă și Drepturile Omului), Anna Kuznetsova (Comisarul prezidențial pentru Drepturile Copiilor), directorul Gazprom – Alexei Miller, directorul Rosneft – Igor Sechin, directorul Căilor Ferate Ruse – Oleg Belozerov sunt și ei pe listă.

Ca urmare a apariției acestor nume, Kremlinul a avertizat și că inițiativa autorităților americane pune relațiile dintre cele două state într-o „situație fără precedent”, scrie FT.

Alți 96 de oligarhi, între care Alisher Usmanov, Roman Abramovich, Suleiman Kerimov, Eugene Kaspersky (fondatorul Kaspersky Lab), Pyotr Aven și Vladimir Potanin, subliniază agenția de presă rusă.

„Sunt multe detalii lipsă în text, cum ar fi că nu există sancțiuni sau restricții, însă să faci publică acea listă cu nume poate duce la afectarea imaginii și reputației unora dintre oamenii de afaceri, politicienii și membrii guvernului”, a spus Peskov presei.

Totodată, el a mai precizat că înainte să se ia măsuri, este necesară o analiză: „Nu e prima zi când vedem manifestări agresive, așa că nu trebuie să fim iraționali. Trebuie mai întâi să înțelegem totul și abia apoi să formulăm o poziție”, a mai spus el.

Pe de altă parte, Konstantin Kosachev, reprezentant al Comitetului pentru Afaceri Externe în camera superioară a parlamentului, a afirmat că Statele Unite n-au făcut altceva „decât să copieze lista de telefon a Kremlinului”, în încercarea de a dovedi că elitele Rusiei sunt „pătate”, scrie CNN.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Max Seddon, corespondentul publicației Financial Times la Moscova, susține că „o parte dintre numele oligarhilor de pe listă sunt foarte bizare, pentru că afacerile lor au fost confiscate de Kremlin, precum Daniil Khachaturon și frații Ananiev”. Mai mult, el susține că unele nume nici nu ar trebui să fie pe lista Trezoreriei americane, cum ar fi directorul executiv al Yandex, Arkady Volozh.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Vocea Americii şi Radio Europa Liberă, declarate
Vocea Americii şi Radio Europa Liberă, declarate "agenţi străini" de către Kremlin

Moscova trece la represalii împotriva instituţiilor de presă susţinute de Washington.

Anunțul făcut de președintele Lukoil. Ce vor păți companiile energetice din Rusia
Anunțul făcut de președintele Lukoil. Ce vor păți companiile energetice din Rusia

Companiile petroliere si furnizorii de gaze naturale din Rusia ar trebui să se pregateasca pentru restricții pe termen lung, fiindcă sancțiunile primite ar putea să fie impuse încă 10 ani, a avertizat președintele companiei Lukoil, Vagit Alekperov.

Rusia, despre sancțiunile impuse de SUA: ”Un război comercial”
Rusia, despre sancțiunile impuse de SUA: ”Un război comercial”

Premierul Rusiei, Dimitri Medvedev, a acuzat miercuri noaptea că Statele Unite au declarat în realitate un război comercial împotriva Rusiei, după promulgarea legislaţiei sancţiunilor de către preşedintele Donald Trump.

Vladimir Putin avertizeaza Statele Unite:
Vladimir Putin avertizeaza Statele Unite: "La un moment dat, va trebui sa ripostam"

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca Rusia va fi nevoita sa riposteze, daca Washingtonul ca impune un nou val de sanctiuni vizand Moscova, pe care le-a descris drept “ilegale”.

UE, ingrijorata de sanctiunile americane impotriva Rusiei.
UE, ingrijorata de sanctiunile americane impotriva Rusiei. "Ar putea afecta independenta energetica"

UE se arata ”ingrijorata” de noile sanctiuni pe care SUA vor sa le impuna Rusiei

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.