Noi amenințări pentru SUA. Coreea de Nord ia în calcul atacarea teritoriului american Guam
Tensiunile dintre Washington şi Phenian depăşesc un prag critic, după ce Donald Trump a avertizat azi-noapte regimul nord-coreean că se va alege cu "foc şi furie" dacă escaladează ameninţarea nucleară.
Câteva ore mai târziu, Coreea de Nord anunţă, într-un comunicat al armatei, că ia în calcul un atac cu rachete vizând teritoriul american Guam, din Pacific.
În ultima perioada, regimul stalinist a testat cu succes rachete intercontinentale care, cel puţin în teorie, pot atinge teritoriul american.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Trump: "Coreea de Nord ar face bine să nu mai ameninţe Statele Unite. Pentru că asupra lor se va revarsă foc şi furie, cum lumea n-a mai văzut."
Trump a lansat ameninţarea în cursul unei şedinţe restrânse de guvern, ţinută la clubul sau de golf din New Jersey, unde este în vacanţă.
Matthew Pennington, Associated Press Reporter: ”Comunitatea internaţională este obişnuită cu propagandă bombastică a Phenianului, dar e ceva nou să auzi aşa ceva din partea preşedintelui american. Aşa că păşim pe noi teritorii ale diplomaţiei.”
Scott Snyder, Council on Foreign Relations: ”Declaraţia escaladează tensiunile şi generează riscuri sporite în materie de raţionamente greşite şi neînţelegeri.”
Citând surse din serviciile de informaţii, ziarul Washington Post relata marți seara că nord-coreenii ar fi reuşit să miniaturizeze suficient de mult focoasele nucleare, astfel încât acestea să poată fi transportate de rachetele balistice intercontinentale. Dacă informaţia este corectă, atunci, Coreea de Nord ar fi reuşit să se apropie periculos de mult de statutul de putere nucleară, în adevăratul sens al cuvântului.
La scurt timp după avertismentul preşedintelui american, armata nord-coreeană anunţă că „analizează atent planul operaţional pentru a declanşa un foc cuprinzător în jurul teritoriului Guam", insula din Pacific administrată de Statele Unite. Americanii au desfăşurat bombardiere strategice în zona.
Schimbul de ameninţări dă însă fiori şi americanilor din Alaska ori Hawaii.
Jeremy Zidek Departamentul Securităţii Interne Alaska: ”Nu se pune problema unui plan de evacuare ori a retragerii în bunkere. În schimb, îi îndemnăm pe oameni să-şi facă planuri pentru o situaţie de urgenţă, să aibă kituri de supravieţuire la îndemână.”
Pentru unii analişti, Trump ar fi bătut şaua că să priceapă Beijingul.
Thomas Henriksen, Senior Fellow - Hoover Institution: ”Încearcă să-i convingă pe chinezi. La sfârşitul săptămânii trecute, chinezii au votat şi ei noile sancţiuni propuse de SUA împotriva Phenianului.
Le-au votat, dar chiar sunt gata să le aplice?
Thomas Henriksen, Senior Fellow - Hoover Institution: Aceasta e problema de fapt.”
La iniţiativa Washingtonului, Consiliul de Securitate al ONU a impus Coreei de Nord sancţiuni care ar urmă s-o priveze de exporturi în valoare de un miliard de dolari anual. Măsurile restrâng schimburi economice cruciale cu China, principalul aliat şi partener economic al Phenianului.