Ninsorile fac prăpăd în SUA. Mii de zboruri au fost anulate, zeci de mii de oameni au rămas fără curent

Ultima actualizare: 04-01-2022 13:55

Americanii de pe o bună parte a Coastei de Est înfruntă viscolul şi gerul. În zona afectată de o puternică furtună de zăpadă trăiesc peste 20 de milioane de oameni.

Din Washington DC până în Chicago, şi chiar Florida, au fost emise avertismente de vreme rea. Accidentele s-au ţinut lanţ şi mii de zboruri au fost anulate.

Milioane de americani s-au trezit înzăpeziţi. În unele locuri, stratul de omăt a atins aproape o jumătate de metru, fără să mai punem la socoteală troienele făcute de viscol.

În capitala federală, Washington DC, clădirea Casei Albe abia dacă se mai zărea de ninsoarea abundentă. Şi preşedintele Joe Biden a întâmpinat dificultăţi când a coborât din Air Force One. Până la reşedinţa oficială a făcut mai bine de o oră, în condiţiile în care drumul cu maşina de la aeroport până la Casa Albă durează de obicei foarte puţin.

Avertizările din partea autorităţilor nu au întâziat să apară.

Muriel Bowser, primarul oraşului Washington DC: "Trebuie să rămâneţi acasă. Nu mai ieşiţi pe străzi şi lăsați echipajele noastre să lucreze. Protejaţi-vă!".

Şi într-un oraş din Florida vremea s-a schimbat brusc, după ce oamenii şi-au petrecut noaptea dintre ani îmbrăcaţi lejer.

Mii de avioane au rămas la sol

Iar locuitorii din New Jersey nu au mai văzut atât de multă zăpadă de 4 ani.

Furtuna de zăpadă, dar şi creşterea numărului de infectări cu varianta Omicron în rândul piloţilor şi al însoţitorilor de bord au dus la anulări de zboruri în masă.

Călător: "Zborul meu a fost anulat deja de trei ori".

Numai ieri, au rămas la sol aproape 3.000 de avioane. Cel mai afectate au fost aeroporturile din Washington, Chicago şi Atlanta.

Errol Barnett CBS NEWS: "Unele companii aeriene şi-au anulat preventiv zborurile pentru următoarele două săptămâni ca să mai reducă din probleme. Dar focarele de COVID se extind acum la personalul aflat în turnurile de control".

Luni seară, în statele Virginia și Maryland cel puţin 400.000 de locuinţe au rămas fără curent, după ce mai mulţi copaci au căzut peste liniile de înaltă tensiune sub greutatea zăpezii. Au fost închise inclusiv centrele de depistare a COVID-19 şi a fost suspendată distribuirea testelor rapide.

Zeci de mii de oameni au rămas fără curent

Mulţi oameni şi-au petrecut noaptea blocaţi în maşini pe şoselele înzăpezite.

- N-am fost niciodată atât de speriată într-o călătorie.
- Sunt oameni care merg pe jos pe autostradă.
- Da! Doamne, cineva tocmai trecepe pe lângă noi. Este înspăimântător. Ar putea oricând să fie loviţi de o maşină care derapează
”.

În urma furtunilor de zăpadă, guvernatorul statului Alaska a decretat starea de urgenţă. Poleiul format pe şosele şi rafalele de vânt de peste 130 de kilometri pe oră au făcut ca acest camion să se răstoarne.

19.000 de oameni au rămas fără curent electric după ce vremea rea avariat stâlpii de înaltă tensiune. Ca măsură de siguranţă, unele şcoli au fost închise.

Furtuna de zăpadă care i-a copleşit pe americani n-a fost însă o supărare pentru urşii panda de la grădina zoologică din Washington DC, care s-au plimbat mai toată ziua prin omăt.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO