New York Times: NSA urmareste milioane de telefoane mobile din afara Statelor Unite ale Americii
New York Times scrie ca Agentia Nationala de Securitate americana urmareste locatiile si miscarile a milioane de telefoane mobile din afara Statelor Unite.
Aceasta masura are rolul de a depista schemele suspecte de calatorie sau activitatile coordonate de tintele serviciilor de securitate.
Aceste informatii, publicate de New York Times, apar in documentele secrete de la NSA ale lui Edward Snowden. Astfel, pentru a realiza aceste supravegheri, NSA aduna aproximativ 5 miliarde de inregistrari de telefoane mobile din afara SUA, in fiecare zi, prin intermediul cablurilor de fibra optica si alte elemente de comunicatie din traficul de telefonie mobila.
Apelurile de voce, mesajele text si alte elemente de trafic in telecomunicatie trebuie sa fie "rutate" prin retele globale care pleaca de la expeditor catre recipientul destinatarului - un alt telefon.
Rutarea este un termen folosit in retele de calculatoare pentru a desemna procesul de alegere a caii pe care un pachet este transmis de la sursa la destinatie sau destinatii, chiar si intre doua retele diferite.
Aceasta rutare este ghidata de asa numitele "metadata", care actioneaza ca un fel de sistem de adresare pentru retea. Metadata contine, inevitabil, informatii despre locul de origine al apelului si, eventual, locatia telefonului.
In luna octombrie, New York Times a scris despre faptul ca NSA a derulat un test secret in 2010 si 2011 de colectare a datelor telefoanelor mobile ale americnilor de pe teritoriul SUA. Seful agentiei, James R. Clapper Jr., a confirmat existenta acestui program, insa a declarat ca nu a fost pus niciodata in practica. La acea vreme, Clapper a precizat ca autoritatile SUA nu pot face asa ceva din cauza documentului care interzice acest lucru ("Patriot Act"), insa informatiile dezvaluite acum nu par sa intre sub incidenta acestor articole de lege, deoarece este vorba despre telefoane ale americanilor care nu sunt pe teritoriul SUA.
Oricum, cert este ca aceste noi dezvaluiri ale lui Snowden ii priveste mai mult pe cei care NU sunt americani, in conditiile in care apar tot mai multe informatii in mass-media despre tintele de spionaj externe ale NSA.
NSA poate urmari sute de milioane de persoane din toata lumea
Dupa 6 luni de la primele dezvaluiri provenind de la fostul consultant Edward Snowden, in prezent refugiat in Rusia, amploarea puterii agentiei americane insarcinate cu interceptarea comunicatiilor pare a fi o groapa fara fund, in contextul in care au fost publicate doar 1% din documentele furnizate de Snowden presei, potrivit redactorului-sef al ziarului britanic The Guardian, citat de Mediafax.
"Obtinem volume vaste" de date de localizare geografica peste tot in lume, a confirmat un oficial de rang inalt, citat de The Washington Post. Contactata de AFP, Agentia pentru Securitate Nationala americana (NSA) nu a dorit sa comenteze.
Pana in prezent, dezvaluirile lui Snowden mentionau, in afara de spionarea a numerosi conducatori straini, o impresionanta colectare de metadate telefonice cu privire la durata apelurilor si numerelor apelate.
Cel putin doua societati, al caror nume nu este citat, colaboreaza cu Agentia in domeniul informatiilor secrete in acest scop, potrivit publicatiei. Interesul fata de aceasta colectare, permisa de "dialogul" constant intre un telefon si antena-releu cea mai apropiata si algoritmi matematici puternici, consta in "trasarea miscarilor si relevarea relatiilor ascunse dintre persoane", scrie cotidianul The Washington Post, citat de Mediafax, potrivit caruia programul poarta numele de cod CO-TRAVELER.
Aceasta noua incalcare a sferei vietii private a provocat furia asociatiilor din domeniul apararii libertatilor individuale. "Drumurile pe care le facem zilnic pot dezvalui multe lucruri despre relatiile noastre politice, profesionale si intime. Aceasta supraveghere la scara larga, a cateva sute de milioane de telefoane mobile, incalca obligatiile internationale cu privire la respectarea vietii private atat a strainilor, cat si a americanilor", si-a exprimat indignarea, citata intr-un comunicat, Catherine Crump, o avocata din cadrul ACLU, o influenta asociatie in domeniul libertatilor civile.
Aceste dezvaluiri sunt "mai mult decat tulburatoare", a apreciat Centrul pentru Democratie si Thenologie (CDT), in opinia caruia "localizarea geografica a telefoanelor are implicatii profunde asupra vietii private si provoaca fiori in privinta libertatii de intrunire".
Volumul datelor inregistrate si stocate de NSA ar atinge 27 de terabiti, reprezentand de doua ori continutul Bibliotecii Congresului, cea mai importanta din lume. Acest volum de informatii "depaseste capacitatea noastra de a digera, procesa si stoca" datele, scrie The Washington Post, citand un document intern apartinand NSA datat in 2012.
"Capacitatile NSA de geolocalizare sunt uluitoare (...) si arata ca agentia este capabila sa depuna eforturi uriase cu scopul de a detine comunicatii securizate inutile", mai apreciaza ziarul. Singura modalitate de a te proteja este sa nu ai telefon sau sa il opresti.
In urma dezvaluirilor lui Snowden, senatori din ambele tabere au inceput sa lucreze la o propunere legislativa - USA Freedom Act - vizand introducerea unor garantii suplimentare in activitatea NSA. insa aceasta se concentreaza asupra colectarii datelor si nu face vreo referire la localizarea geografica prin intermediul telefoanelor mobile.
Sursa: Mediafax, New York Times
Etichete: telefon, camere de supraveghere, nsa, edward snowden,
Dată publicare:
05-12-2013 08:18