SUA se grăbesc să pregătească Kievul pentru ofensiva de primăvară, iar Putin plănuiește un val uriaș de recrutări

×
Codul embed a fost copiat

Statele Unite se grăbesc să transfere Ucrainei toate echipamentele necesare pentru o contraofensivă majoră în această primăvară, potrivit Politico.

Secretarul american al Apărării a declarat, miercuri, la baza militară Ramstein din Germania, că nu mai e timp de pierdut.
În acest timp, rușii se pregătesc de un nou val de recrutări - Moscova și-a propus să crească efectivele forțelor armate cu încă 400.000 de oameni.

Un avion rusesc Suhoi 24 a fost lovit de o rachetă antiaeriană trasă de militarii ucraineni care apără Bahmutul. Pilotul avionului, mercenar din unitățile Wagner, a reușit să se catapulteze. Ucrainenii au, însă, motive de bucurie.

Aceste sisteme antiaeriene de producție occidentală îi ajută pe militarii ucraineni să reziste în fața bombardamentelor aeriene și să anuleze supremația aeriană a rușilor.

În Bahmut au loc în continuare lupte crâncene în tranșee, unde militarii ruși și ucraineni sunt, uneori, la câțiva metri distanță unii de ceilalți. Este disputată fiecare casă, cu pierderi teribile pentru ambele tabere.

Citește și
rusia lupta sua
Cum s-ar putea răzbuna SUA pe Rusia după incidentul din Marea Neagră. Scenarii posibile
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Șeful grupului de mercenari ruşi Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat, miercuri, că a mai cucerit o mică localitate la nord de Bahmut, strângând astfel şi mai mult cercul în jurul orașului.

Evgheni Prigojin, șeful unității Wagner: „Avem nevoie de armata regulată să ne protejeze flancurile. Dacă reușesc să facă asta, atunci totul va fi bine. Dacă nu, atunci unitățile Wagner vor fi încercuite împreună cu ucrainenii în Bahmut”.

Ucrainenii simt că șansele să păstreze Bahmutul cresc de la o oră la alta, iar militarii din prima linie sunt optimiști.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Trebuie să creștem constant presiunea împotriva terorii. Să punem presiune pe apărarea noastră, pe sancțiunile împotriva Rusiei, pe distrugerea modalităților de ocolire a sancțiunilor de către statul rus și a companiilor sale, presiuni politice și juridice”.

Mai puțin de 3.000 de persoane - între care 33 de copii - au rămas în orașul Bahmut, spune șeful administrației militare regionale din Donețk. Evacuarea este obligatorie în toată zona, dar unii oameni încă refuză să plece, mai spune oficialul ucrainean.

Unități din toată Ucraina sunt trimise să întărească frontul.

Soldat ucrainean: „As zice că șansele să câștigăm în Bahmut sunt de 70-30 în favoarea noastră. Rușii au mult mai mulți soldați, dar suferă pierderi mai mari ca noi”.

Armata Ucrainei a publicat, miercuri, imagini care suprind momentul în care a reușit să doboare încă un bombardier tactic rusesc, Suhoi 24, tocmai în apropierea orașului Bahmut.

Campanie masivă de recrutare în Rusia

În schimb, Ministerul Industriei din Rusia a pregătit o listă de competențe ce le pot aduce rușilor scutire de la serviciul militar. Cu alte cuvinte, în vederea unui război prelungit, Moscova preferă să aibă lucrători specializați în fabricile de armament, în detrimentul personalului militar calificat pentru front. Nevoia de "carne de tutn" a rușilor este însă masivă. Potrivit postului de radio Libertatea, în Rusia începe o nouă campanie de recrutare de soldați contractuali în armată, numărul propus fiind de 400.000.

Ziarul britanic The Independent relatează că Putin ar fi ajuns să recruteze și din penitenciarele pentru femei. În același timp, serviciile britanice de informații dau de înțeles că mercenarii Wagner umblă prin centre sportive și licee din Moscova cu așa-zise prelegeri despre alegerea carierei.

Imagini brutale vin și din școlile din Crimeea, unde copii de gimnaziu sunt învățați să manevreze arme și măști de gaze și fac instrucție militară.

Mark Milley, președintele Statului Major General SUA: „Lipsită de lideri eficienți în unitățile mici și fără echipament adecvat, acest război pe care Rusia încearcă să-l ducă este unul de uzură. Val după val de soldați ruși sunt aruncați în haosul războiului, în absența oricărui fel de coordonare sau sincronizare”.

Și, totodată, Rusia pare tot mai izolată și pe plan internațional.

Lloyd Austin: „Rusia a ajuns să depindă de Iran și Coreea de Nord și a trebuit să folosească echipamente realizate încă din Al Doilea Război Mondial. Așa că, Rusia rămâne fără capabilități și fără prieteni”.

UE sprijin financiar pentru Republica Moldova 

În altă ordine de idei, Uniunea Europeană anunță alocarea a încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova. Cea mai mare parte a acestui ajutor va fi cheltuită pentru achiziţionarea unui "radar terestru mobil de supraveghere cu rază lungă de acţiune", pentru a ajuta Chișinăul să-şi controleze spaţiul aerian.

Restul banilor vor fi alocaţi pentru vehicule tactice uşoare de mare mobilitate şi vehicule de tip pick-up, motostivuitoare, autobuze şi camioane, echipamente de comunicații, precum şi hardware şi software anti-hacking. Duminică, poliția de la Chișinău a anunțat dejucarea unui plan rusesc de destabilizare a țării prin proteste și alte provocări.

În acest context, un consorțiu internațional de publicații independente a obținut un document confidențial de la Kremlin, care dezvăluie strategia realizată în 2021 de Federația Rusă pentru a prelua controlul total asupra Republicii Moldova până în 2030. Strategia a fost făcută de Statul Major al armatei ruse și de serviciile speciale FSB, SVR și GRU. Printre măsurile prevăzute se numără: lărgirea bazei electorale a forțelor politice pro-ruse din Republica Moldova, crearea unor grupuri stabile de influență în mediul elitelor politice și economice moldovenești, și menținerea dependenței de gazele rusești.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Lavrov: SUA ignoră restricţiile impuse în spaţiului aerian al Mării Negre
Lavrov: SUA ignoră restricţiile impuse în spaţiului aerian al Mării Negre

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, susține că Statele Unite "ignoră" faptul că Rusia a impus restricţii în spaţiul aerian al Mării Negre. Declarația vine la o zi după incidentul cu drona din Marea Neagră.

Cum s-ar putea răzbuna SUA pe Rusia după incidentul din Marea Neagră. Scenarii posibile
Cum s-ar putea răzbuna SUA pe Rusia după incidentul din Marea Neagră. Scenarii posibile

Incidentul din Marea Neagră de marți, când o dronă americană s-a prăbușit din cauza unor avionare rusești, după cum spun americanii ar putea atrage răzbunarea SUA.

Radio Europa Liberă: În Rusia, începe o nouă campanie de recrutare, cifra țintă fiind de 400.000 de soldați profesioniști
Radio Europa Liberă: În Rusia, începe o nouă campanie de recrutare, cifra țintă fiind de 400.000 de soldați profesioniști

În februarie, când s-au dat cele mai crâncene lupte între ruși și ucraineni, în zona Bahmut, iar Moscova a pierdut mii de soldați și echipamente vitale, Rusia și-a extins controlul în Ucraina, doar cu 0,039% din teritoriul acesteia.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.