Nemții retrăiesc istoria prin tehnologie, la 30 de ani de la căderea zidului Berlinului
Se împlinesc 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, simbolul comunismului şi al divizării Europei. Rămăşiţele acestuia se mai văd şi acum, însă un artist german a dorit să refacă imaginea acestuia aşa cum era acum 30 de ani.
Totul cu ajutorul unui program de realitate augmentată.
Zidul Berlinului a fost ridicat în 1961, iar timp de 28 de ani a divizat Berlinul. Avea 155 de kilometri lungime, cu o înălţime de aproape 4 metri, iar deasupra erau alte bariere formate din sârmă ghimpată.
În partea de est, controlată de comunişti, erau patrule militare înarmate şi nu mai puţin de 302 turnuri de pază, în care erau santinele înarmate.
Peter Kolski, creatorul aplicaţiei MauAR: „Începi să înţelegi istoria. Şi ceea ce cred eu că este fascinant este că atunci când laşi deoparte telefonul inteligent, tot rămâi cu impresia că obiecte sunt acolo, în continuare. Şi atunci ai contact cu lumea reală. Nu ai o astfel de experienţă doar citind o carte sau vizionând un film."
Zidul trecea prin cartiere rezidenţiale, prin pieţe şi chiar prin clădiri. Dar urmele lui nu mai sunt vizibile în multe locuri.
Peter Kolski: „Am văzut ce înseamnă zidul când eram copil. Eram foarte tânăr. Aveam opt ani când a căzut. Sigur, nu înţelegeam foarte bine ce era zidul. Credeam că este sfârşitul lumii. Puteai să te uiţi la stânga şi la dreapta, dar nu puteai vedea nimic în faţă şi părea fără sfârşit în ambele direcţii.”
Cu toate că era o adevărată fortăreaţă, aproximativ cinci mii de oameni au reuşit să fugă din Berlinul de Est în cel de Vest, peste Zid. Au fost şi aproape 140 de oameni ucişi în timpul tentativelor de fugă peste zid.
Hannah Berger, Memorialul Zidului Berlinului: „Cu resturile zidului şi bucăţile originale din zid putem explica modul în care funcţiona regimentul de grăniceri al statului Est German. Şi atunci poţi înţelege cum era să trăieşti într-o dictatură şi, de asemenea, ce înseamnă să nu trăieşti într-o dictatură şi cât de valoroase sunt libertatea, democraţia şi drepturile omului."
Primii turişti care au încercat aplicaţia sunt încântaţi de rezultate.
Turist: „Cred că este o ideea foarte bună dacă vrei ca tinerii să înţeleagă cum era atunci. Şi, de asemenea, pentru cei în vârstă să îşi amintească trecutul. Da, poate că aduce anumită tristeţe pentru oamenii care văd şi unele amintiri şi, da, cred că este o modalitate frumoasă. E un mod futurist de a face asta."
Alt turist: „Este minunat. Pentru că de fapt este foarte greu să îţi imaginezi cum era în trecut aici şi să vezi cât de mare era zidul şi cum erau despărţite clădirile. E minunat. Cei doi copii ai mei nu îşi puteau imagina, aşadar pentru ei a fost foarte incitant."
Zidul s-a prăbuşit pe 9 noiembrie 1989, când zeci de mii de oameni din Berlinul de Est şi cel de Vest s-au adunat la graniţă şi au început să dărâme bucăţi din zid şi să se caţere pe el.
Grănicerii est germani au asistat neputincioşi la valul de oameni care a luat cu asalt punctele de trecere a frontierei, iar ceea ce părea de neînchipuit s-a produs: Zidul a căzut.
Sursa: Pro TV
Etichete: zidul berlinului, realitate augumentată, după 30 de ani,
Dată publicare:
04-11-2019 08:26