Negocierile dintre Rusia și Ucraina au evoluat considerabil. În ce condiții se vor retrage forțele ruse
Negocierile dintre Rusia și Ucraina au evoluat considerabil în ceea ce privește redactarea unui tratat de pace în 15 puncte, susțin jurnaliștii de la Financial Times.
Rusia susține că și-ar retrage trupele din Ucraina dacă guvernul de la Kiev își declară neutralitatea și își limitează capacitățile militare.
Acordul propus și discutat miercuri de negociatorii ruși și ucraineni implică renunțarea guvernului de la Kiev la aderarea NATO. De asemenea, Moscova vrea ca Ucraina să nu găzduiască baze militare străine sau armament pe teritoriul țării.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
“Aceasta (neutralitatea Ucrainei) este într-adevăr opțiunea care este discutată în prezent și care poate fi considerată un compromis”, a declarat Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al biroului președintelui Rusiei.
Anterior, Ucraina a declarat că va refuza această condiție impusă de Moscova.
Pe de altă parte, unul dintre consilierii lui Volodimir Zelenski a declarat pentru Financial Times că orice acord de încetare a focului ar implica neapărat și necondiționat „retragerea trupelor armate ale Federației Ruse de pe teritoriul Ucrainei” și, desigur, eliberarea orașelor și teritoriilor ocupate de la începutul invaziei.
Potrivit oficialilor ruși și celor ucraineni, există progrese în discuțiile de miercuri, în ceea ce privește fixarea termenilor unui acord.
Însă guvernul de la Kiev rămâne sceptic cu privire la intenția lui Putin de a accepta pacea și se teme că progresul ultimelor discuții dintre cele două delegații ar putea fi o iluzie, un mijloc al Moscovei de a câștiga timp pentru a-și regrupa forțele și, implicit, pentru a relua ofensiva.