NATO va avea două noi cartiere generale strategice, în SUA și Germania

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Jens Stoltenberg
Getty

Miniștrii Apărării ai statelor membre NATO au decis, miercuri, să modernizeze structurile de comandă ale Alianței, prin crearea a două noi cartiere generale strategice. Unul dintre el, pentru comunicații maritime, va fi în SUA, iar un altul în Europa.

„Mediul de securitate în Europa s-a schimbat, aşa încât NATO reacţionează. SUA au propus să găzduiască noul comandament responsabil cu securizarea comunicaţiilor maritime pentru deplasările de trupe şi de material peste Atlantic, iar germanii pe cel pentru sprijin logistic în Europa. Decizia privind amplasamentele şi efectivele va fi luată la viitoarea reuniune din luna iunie'”, a subliniat secretarul general Jens Stoltenberg, amintind că, după sfârşitul Războiului Rece, Alianţa şi-a redus numărul centrelor de comandă de la 33 la 7, iar personalul acestora, de la 33.000 la 7.000 de membri, informează AFP și DPA, conform Agerpres.

Potrivit lui Stoltenberg, răspunsul NATO la ameninţarea constituită de Rusia este „proporţional şi măsurat”. Astfel, el a subliniat că NATO nu vrea „nou Război Rece” și nici „o nouă cursă a înarmării'.

Germania s-a oferit să găzduiască noul centru de comandă pentru logistică şi mobilitate militară. Astfel, ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a vorbit despre crearea unui echivalent militar al Spaţiului Schengen european de liberă circulaţie a persoanelor.

La reuniune s-a mai convenit înfiinţarea unui nou centru de operaţiuni cibernetice. Prima zi a reuniunii a prilejuit şi o discuţie privind chestiunea delicată a contribuţiilor financiare ale statelor membre, la presiunea ministrului apărării american, Jim Mattis.

SUA au anunţat o nouă creştere cu 35% în 2019 a bugetului destinat desfăşurării de militari americani în Europa, în cadrul „Inițiativei de Descurajare Europene”, până la 6,5 miliarde de dolari, după o creştere cu 40% în 2018.

„Toţi am fost de acord că am făcut mari progrese, dar mai este încă mult de muncit”, a mai spus Stoltenberg.

Cooperarea Structurată Europeană (PESCO), lansată în decembrie de 25 de state ale Uniunii Europene urmează să le permită acestora să dezvolte în comun capacităţi de apărare şi să investească în proiecte comune, o iniţiativă ambiţioasă care suscită însă întrebări în cadrul Alianţei.

Principala temere a americanilor, cărora, potrivit unei surse diplomatice din cadrul NATO, li s-au adăugat Canada, Norvegia, Islanda şi Albania, o constituie închiderea pieţelor de armamente ale statelor UE în beneficiul companiilor europene.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO