Rusia a instalat rachete nucleare Iskander în Kaliningrad. NATO şi ţările baltice, îngrijorate


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 06 Februarie 2018 07:56
Categorie: Stiri externe
racheta Iskander ruseasca

Rusia a instalat sisteme avansate de rachete Iskander cu potenţial nuclear în enclava Kaliningrad, de la Marea Baltică, a anunţat Ria Novosti, citând afirmaţiile preşedintele Comisiei de apărare din Duma de Stat, conform Reuters.

Vladimir Şamanov, preşedintele Comisiei de apărare din Duma de stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a declarat luni că sistemul de rachete Iskander a fost trimis în Kaliningrad, fără a preciza numărul acestora sau pentru cât timp au fost trimise în regiune.

"Da, au fost instalate", a spus el, conform RIA Novosti, scrie news.ro.

"O infrastructură militară străină devine automat o ţintă prioritară", a adăugat Şamanov.

Alianţa Nord-Atlantică şi lideri ai ţărilor baltice au exprimat preocupări şi au cerut clarificări Rusiei în legătură cu decizia de instalare a sistemelor de rachete Iskander în enclava rusă Kaliningrad.

"Este vorba de o situaţie foarte gravă... Instalarea sistemelor de rachete este în mod temporar ori altfel? Pur şi simplu nu ştim", a declarat Rose Gottemoeller, adjunct al secretarului general NATO.

"Aceste sisteme nu constituie o ameninţare doar pentru Lituania, ci pentru jumătate din ţările europene", a avertizat preşedintele lituanian Dalia Grybauskaite, potrivit FT, scrie Mediafax.

Aproximativ 4.500 de militari NATO sunt staţionaţi în Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania. Unii analişti se tem că Rusia poate ocupa rapid ţările baltice în cazul unui conflict.

Sistemul mobil de rachete balistice Iskander, denumit de NATO SS-26 Stone a înlocuit rachetele sovietice Scud. Cele două rachete au o rază de acţiune de 500 de kilometri şi pot avea focoase convenţionale sau nucleare.

Cu alte ocazii, Rusia a transmis că precedentele amplasări de rachete Iskander în Kaliningrad au fost temporare şi au constituit un răspuns la forţele amplasate de SUA în regiunea baltică.

Washingtonul a apreciat că amplasarea unor astfel de sisteme de rachete în apropierea statelor Baltice şi a Poloniei, un stat membru NATO, este destabilizatoare, iar oficiali americani şi-au exprimat îngrijorarea că instalarea acestor sisteme reprezintă o întărire a forţelor ruse în regiune.

Serviciile secrete lituaniene au avertizat într-un raport recent că o amplasare permanentă a unor asemenea rachete în enclava Kaliningrad este 'inevitabilă', prezentând această măsură ca fiind 'probabil un răspuns faţă de măsurile luate de NATO', respectiv desfăşurarea printr-un sistem de rotaţie a patru batalioane în Polonia şi în cele trei state baltice (Lituania, Letonia, Estonia).

De asemenea, vice-preşedintele american Mike Pence a evocat în luna iulie posibilitatea instalării unor rachete antiaeriene Patriot în Estonia. În prezent SUA sunt în negocieri cu Polonia pentru a livra acesteia astfel de rachete. Departamentul american de Stat a anunţat în noiembrie că a transmis Congresului acordul său pentru un contract în valoare de 10,5 miliarde de dolari pentru vânzarea de rachete Patriot armatei poloneze.

Kremlin: Rusia are dreptul suveran de a decide unde îşi desfăşoară rachetele pe teritoriul său

Rusia are dreptul suveran de a decide locurile de pe teritoriul său unde îşi desfăşoară resursele militare, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în legătură cu relatările potrivit cărora Rusia a amplasat rachete Iskander în enclava sa Kaliningrad, informează Reuters.

Într-o conferinţă de presă, Dmitri Peskov nu a menţionat însă dacă în Kaliningrad au fost desfăşurate sisteme de rachete. El a subliniat însă că ''desfăşurarea unei arme nucleare sau a alteia, desfăşurarea de unităţi militare şi aşa mai departe pe teritoriul rus constituie în mod exclusiv o problemă suverană a Federaţiei Ruse''.

''Rusia nu a ameninţat şi nu ameninţă niciodată pe nimeni. În mod natural, Rusia are acest drept suveran. Cu greu ea ar putea fi motiv de îngrijorare pentru cineva'', a subliniat reprezentantul Kremlinului.

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO