NATO se pregătește să-și scoată armele nucleare din depozite. Cele trei state care amenință Alianța

arme nucleare nato
Shutterstock

NATO este în discuţii pentru a desfăşura mai multe arme nucleare, scoţându-le din depozite şi punându-le în stand-by, în faţa unei ameninţări tot mai mari din partea Rusiei, a Chinei şi a Coreei de Nord, a declarat luni şeful alianţei, Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a declarat pentru ziarul britanic The Telegraph că există consultări directe între membri pentru a folosi transparenţa în ceea ce priveşte arsenalul său nuclear ca mijloc de descurajare.

"Nu voi intra în detalii operaţionale despre câte focoase nucleare ar trebui să fie operaţionale şi care ar trebui să rămână în depozite, dar trebuie să ne consultăm pe aceste teme. Este exact ceea ce facem", a declarat el pentru cotidianul britanic.

"Transparenţa ajută la comunicarea directă a mesajului că noi, desigur, suntem o alianţă nucleară", a punctat Jens Stoltenberg.

"Obiectivul NATO este, desigur, o lume fără arme nucleare, dar atât timp cât există arme nucleare, vom rămâne o alianţă nucleară, deoarece o lume în care Rusia, China şi Coreea de Nord au arme nucleare, iar NATO nu are, este o lume mai periculoasă", a argumentat secretarul general al NATO.

Citește și
jens stoltenberg
NATO scoate SUA din schemă. Ce măsură de precauție și-a luat Alianța în privința Washingtonului
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”

Stoltenberg a declarat săptămâna trecută că armele nucleare reprezintă "garanţia supremă de securitate" a NATO şi un mijloc de a păstra pacea.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat în repetate rânduri că Moscova ar putea folosi arme nucleare pentru a se apăra în circumstanţe extreme. Acesta acuză SUA şi aliaţii săi europeni că au împins lumea în pragul unei confruntări nucleare, oferindu-i Ucrainei arme în valoare de miliarde de dolari, dintre care unele sunt folosite împotriva teritoriului rusesc.

NATO, care şi-a asumat un rol mai important în coordonarea livrărilor de arme către Kiev, vorbeşte rareori despre arme în mod public, deşi se ştie că SUA au desfăşurat bombe nucleare în mai multe locaţii din Europa, notează Reuters.

Raport SIPRI: Statele ce deţin arme nucleare îşi întăresc arsenalele atomice

Statele care deţin arme nucleare îşi întăresc arsenalele atomice în faţa numeroaselor conflicte de pe plan global, atenţionează luni un nou raport al Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), citat de dpa.

Numărul de focoase nucleare operaţionale este în creştere constantă, notează SIPRI.

"Dacă numărul global de focoase nucleare continuă să scadă pe măsură ce armele din perioada războiului rece sunt desfiinţate treptat, continuăm să constatăm, în mod regretabil, creşteri de la an la an ale numărului de focoase nucleare operaţionale", a subliniat directorul institutului, Dan Smith.

"Această tendinţă este probabil să continue şi să se accelereze în anii următori, ceea ce este extrem de îngrijorător", a adăugat el.

Este de asemenea în creştere numărul de arme nucleare în curs de dezvoltare, în condiţiile în care statele mizează pe descurajarea nucleară, constată raportul.

Din totalul estimat de 12.121 de focoase înregistrate pe plan mondial în luna ianuarie, circa 9585 făceau parte din stocurile armatelor pentru o potenţială utilizare.

Circa 3904 dintre acestea erau instalate pe rachete şi aeronave, cu 60 mai multe decât în ianuarie anul anterior; conform raportului, restul erau păstrate în facilităţi de depozitare centralizate.

Numărul global de arme nucleare se află în scădere constantă de câteva decenii, dar în principal ca urmare a dezasamblării treptate a focoaselor dezafectate de către Rusia şi SUA după războiul rece.

Or, SIPRI analizează nu doar numărul total de focoase, ci şi arsenalele care pot fi desfăşurate. Potrivit institutului, nouă ţări dispun de arme nucleare: pe lângă Rusia şi SUA, acestea sunt China, Franţa şi Marea Britanie, precum şi Pakistan, India, Israel şi Coreea de Nord.

SUA şi Rusia continuă să deţină cele mai multe focoase pe plan global. Împreună, Washingtonul şi Moscova deţin circa 90% dintre focoasele nucleare din lume.

Pe lângă stocurile militare, Rusia şi SUA mai au fiecare peste 1200 de focoase dezafectate care sunt dezasamblate treptat.

De asemenea, potrivit raportului, circa 2100 de focoase nucleare operaţionale sunt menţinute în stare de "alertă ridicată" pe rachete balistice, în principal în SUA şi Rusia.

Pentru prima dată, se afirmă că şi China dispune de unele astfel de focoase în stare de alertă sporită.

Arsenalul nuclear al Beijingului a crescut de la 410 focoase în ianuarie 2023 la 500 în ianuarie a.c. China "îşi extinde arsenalul nuclear mai rapid decât orice altă ţară", a menţionat expertul SIPRI Hans Kristensen.

Dar "în aproape toate statele dotate cu arme nucleare există ori planuri, ori o tendinţă semnificativă de creştere a forţelor nucleare", a adăugat acesta.

Experţii SIPRI au mai constatat că atât SUA, cât şi Rusia au devenit mai puţin transparente în privinţa arsenalelor lor nucleare după invazia rusă din Ucraina din februarie 2022, nivelul de transparenţă scăzând de asemenea şi în celelalte ţări înarmate nuclear.

Preşedintele rus Vladimir Putin a suspendat în februarie 2023 tratatul Noul START privind dezarmarea nucleară, singurul tratat major privind controlul armelor atomice dintre Rusia şi SUA şi rămas în vigoare. Negocierile privind un nou tratat, având în vedere că acesta urmează să expire în 2026, au fost de asemenea suspendate.

În noiembrie anul trecut, Rusia a revocat ratificarea Tratatului de Interzicere Totală a Testelor Nucleare (CTBT), argumentând prin existenţa unui "dezechilibru" cu Statele Unite, care nu au ratificat acest tratat după finalizarea lui, în 1996. Semnat de 187 de ţări şi ratificat de 178, CTBT nu poate intra în vigoare până când nu va fi semnat şi ratificat de opt ţări care nu l-au semnat şi ratificat. SUA, China, Egipt, Iran şi Israel l-au semnat, dar nu l-au ratificat. India, Coreea de Nord şi Pakistan nu l-au semnat deloc.

Luna trecută, Rusia a anunţat organizarea de exerciţii cu arme nucleare tactice în apropierea frontierei ucrainene, dând asigurări că este vorba despre un răspuns la "ameninţările" occidentale.

"Armele nucleare nu au mai jucat un rol atât de important în relaţiile internaţionale de la războiul rece", a concluzionat directorul SIPRI pentru programe privind armele de distrugere în masă, Wilfred Wan.

"Trăim una din cele mai periculoase perioade din istoria umanităţii", a avertizat directorul SIPRI Dan Smith.

"Sursele de instabilitate sunt numeroase - rivalităţi politice, inegalităţi economice, perturbări ecologice, accelerarea cursei înarmării. Suntem pe marginea prăpastiei şi e timpul ca marile puteri să facă un pas înapoi şi să reflecteze, de preferinţă împreună", a îndemnat el.

Articol recomandat de sport.ro
Englezii au găsit vinovatul pentru finala pierdută: ”Slab și incapabil. Nota 3”
Englezii au găsit vinovatul pentru finala pierdută: ”Slab și incapabil. Nota 3”
Citește și...
Stoltenberg crede că oferta de negocieri făcută de Putin „nu este de bună credință”. Gestul liderului rus, taxat
Stoltenberg crede că oferta de negocieri făcută de Putin „nu este de bună credință”. Gestul liderului rus, taxat

Oferta de negocieri făcută Ucrainei de către preşedintele rus Vladimir Putin "nu este de bună credinţă", a afirmat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informează AFP.

NATO scoate SUA din schemă. Ce măsură de precauție și-a luat Alianța în privința Washingtonului
NATO scoate SUA din schemă. Ce măsură de precauție și-a luat Alianța în privința Washingtonului

NATO îşi va asuma un rol mai important în coordonarea livrărilor de arme către Ucraina, preluând locul SUA, în încercarea de a proteja procesul în condiţiile în care Donald Trump candidează pentru un al doilea mandat de preşedinte al țării.

Oficial de rang înalt: NATO poate mobiliza rapid 300.000 de oameni în Europa pentru a face faţă unei ameninţări ruse
Oficial de rang înalt: NATO poate mobiliza rapid 300.000 de oameni în Europa pentru a face faţă unei ameninţări ruse

NATO poate, în prezent, să conteze pe o mobilizare rapidă a 300.000 de oameni - puşi la dispoziţie de statele membre -, în contextul în care trebuie să poată face faţă ameninţării ruse în Europa, dă asigurări un oficial de rang înalt din cadrul alianței.

Submarinul rus care tocmai a apărut în largul Cubei este unul dintr-o nouă clasă de submarine care îngrijorează SUA și NATO
Submarinul rus care tocmai a apărut în largul Cubei este unul dintr-o nouă clasă de submarine care îngrijorează SUA și NATO

Unul dintre cele mai avansate noi submarine ale Rusiei s-a oprit în largul coastei Cubei înaintea exercițiilor militare planificate în zonă, scrie Business Insider.

Volodimir Zelenski: Acordul semnat cu SUA deschide calea pentru integrarea în NATO
Volodimir Zelenski: Acordul semnat cu SUA deschide calea pentru integrarea în NATO

Acordul bilateral de securitate semnat joi în marja summitului G7 între Statele Unite şi Ucraina deschide calea pentru integrarea în NATO, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

 

Recomandări
Spania este noua campioană a Europei! ”Furia Roja” câștigă EURO 2024 după ce a învins Anglia cu 2-1 într-o finală nebună
Spania este noua campioană a Europei! ”Furia Roja” câștigă EURO 2024 după ce a învins Anglia cu 2-1 într-o finală nebună

Spania a câștigat finala Campionatului European de fotbal - EURO 2024, pe Olympiastadion din Berlin, în direct pe PRO TV și VOYO. Ibericii au învins Anglia cu 2-1, după o repriză secundă extrem de spectaculoasă.

Lui Donald Trump i-a trecut, la propriu, glonțul pe la ureche. Modul uluitor prin care atentatorul a păcălit Service Secret
Lui Donald Trump i-a trecut, la propriu, glonțul pe la ureche. Modul uluitor prin care atentatorul a păcălit Service Secret

Donald Trump, candidatul republican pentru Casa Albă, a fost împușcat și rănit ușor la ureche într-o tentativă de asasinat la un miting de campanie electorală în Pennsylvania.  

Cum i s-a adresat președintele Joe Biden contracandidatului său Donald Trump după tentativa de asasinat. ”E o nebunie”
Cum i s-a adresat președintele Joe Biden contracandidatului său Donald Trump după tentativa de asasinat. ”E o nebunie”

Donald Trump le-a mulțumit susținătorilor săi pentru „gândurile și rugăciunile” lor în a doua declarație publică de la tentativa de asasinat.