NATO a trimis oficial o invitatie de aderare unui stat din Europa. Cine va fi cel de-al 29-lea membru al organizatiei
Muntenegru va deveni al 29-lea stat membru al NATO, dupa ce Alianta Nord-Atlantica a invitat oficial Podgorita sa adere la organizatie. Procesul de adeziune se va incheia in cel mult 2 ani.
Invitarea Muntenegrului in NATO va atrage represalii din partea Rusiei, a avertizat purtatorul de cuvant al Kremlinului.
Jens Stoltenberg, secretar general al NATO: "Va cer sa confirmati daca avem consens pentru a invita Muntenegru sa inceapa negocierile de aderare la Alianta noastra. Puteti confirma ca avem acest consens? Vad ca da. Multumesc".
Desprins de Serbia, Muntenegru si-a proclamat independenta in 2006 si are numai 630 de mii de locuitori.
Igor Luksic, ministrul muntenegren de Externe: "Este o veste mare si pentru Balcanii Occidentali, pentru consolidarea securitatii si a stabilitatii sale".
Frank-Walter Steinmeier, ministrul german de Externe: "Cred ca decizia este o veste buna, pe de o parte pentru Balcanii de Vest si, pe de alta parte, un semnal ca NATO isi mentine politica usilor deschise".
John Kerry, secretarul de stat al SUA: "Am facut astazi un nou pas catre integrarea deplina a Europei in NATO si consolidarea apararii comune".
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: "Bosnia si Hertzegovina, Georgia si Macedonia fac, de asemenea, progrese pe acest drum al intrarii in NATO. Decizia de astazi nu are nicio legatura cu Rusia. Nu este indreptata impotriva nimanui".
Tot atatea declaratii ce irita nespus Rusia lui Putin. Moscova a condamnat in mod repetat extinderea Aliantei Nord-Atlantice in Balcani, vazand in asta "o provocare si o incalcare a sferei sale de influenta", dupa cum s-a exprimat seful diplomatiei Serghei Lavrov. Relatiile Moscovei cu NATO sunt cat se poate de tensionate dupa criza din Ucraina, izbucnita in 2013.
Precedenta extindere a Aliantei data din 2009, cand au intrat Albania si Croatia, alte doua tari balcanice cu iesire la Marea Adriatica, la fel ca Muntenegru.