NATO condamnă China pentru atacuri cibernetice, pentru prima dată
SUA, NATO și alți aliați condamnă în mod colectiv China pentru atacuri cibernetice rău, inclusiv un atac din martie care a exploatat un defect al serverului Microsoft Exchange.
Este pentru prima dată când NATO, o alianță militară fondată în 1949 pentru a confrunta Uniunea Sovietică, condamnă în mod formal activitățile cibernetice dăunătoare ale Chinei, conform Axios.
Autoritățile au prezentat în detaliu mai mult de 50 de tehnici diferite pe care le-au folosit actorii sponsorizați de stat din China și oferă soluții recomandate pe care întreprinderile și organizațiile le pot aplica pentru a gestiona situația.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
SUA consideră că Ministerul Securității de Stat din China contractează hackeri pentru a efectua atacurile, multe dintre ele fiind realizate pentru profit.
SUA, NATO, Uniunea Europeană, Marea Britanie, Australia, Canada, Noua Zeelandă și Japonia spun că pot acum, „cu încredere ridicată”, să atribuie atacul din martie Chinei. Acest atac a afectat mii de computere din întreaga lume.
În cadrul anunțului de luni, Departamentul Justiției a adus acuzații împotriva a patru hackeri ai Ministerului Securității Statului pentru o „campanie multianuală care vizează guverne și entități străine din sectoare cheie, inclusiv maritim, aviație, apărare, educație și asistență medicală în cel puțin 12 țări", potrivit Casei Albe.
În trecut, atacurile cibernetice au fost atribuite mai multor țări, printre care China, Iran, Rusia și Coreea de Nord. În acest caz, armata chineză ar fi lucrat direct cu hackerii, consideră SUA.
SUA au anunțat că și-au manifestat îngrijorarea față de autoritățile chineze și nu exclude un răspuns suplimentar, dar au avertizat că nicio acțiune nu va descuraja China.
Liderii NATO au luat luna trecută cea mai dură poziție împotriva Chinei până la acel moment, lansând un comunicat care caracteriza influența tot mai mare a Beijingului, priceperea militară și comportamentul asertiv drept „provocări sistemice pentru ordinea internațională”. Cu toate acestea, Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, declara la acel moment că Beijingul „nu este un adversar”.