NATO a decis sa sporeasca prezenta navala in Marea Neagra. Anuntul facut de secretarul general Jens Stoltenberg
Ministrii Apararii din statele membre NATO au decis joi, in a doua zi a reuniunii lor, sa sporeasca prezenta navala in Marea Neagra, prin crearea unei unitati speciale, pentru intensificarea antrenamentelor si exercitiilor.
Anuntul a fost facut de secretarul general al aliantei, Jens Stoltenberg, informeaza news.ro.
Unitatea va functiona sub comandament britanic.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Intr-o conferinta de presa, Stoltenberg a dat asigurari ca prezenta aliata va respecta acordurile internationale, in special Conventia de la Montreux (1936). Secretarul General al NATO a precizat ca sporirea prezentei navale reprezinta o masura complementara, care vizeaza intarirea pozitiei regionale in aer si pe teren - pe baza trupelor multinationale desfasurate in Romania.
Pe langa crearea unei unitati speciale pentru intensificarea antrenamentelor si exercitiilor, NATO a decis inclusiv sa puna bazele unei functii de cooperare maritima pentru fortele navale care opereaza alaturi de fortele aliate in regiunea Marii Negre.
Stoltenberg a precizat ca aceste masuri vor arata lumii ca aliatii raman impreuna, uniti si puternici.
Romania a cerut aceasta consolidare a prezentei in Marea Neagra la ultimul summit NATO, de la Varsovia. NATO a analizat masura in replica la anexarea Peninsulei Crimeea de catre Rusia, in 2014, insa Bulgaria si Turcia s-au opus initial.
Relevanta pentru NATO a regiunii Marii Negre este bazata pe considerente multiple. Regiunea Marii Negre include, pe langa state membre NATO, nu doar state partenere ale aliantei, ci si state care doresc sa devina membri ai NATO, potrivit MAE de la Bucuresti.
Marcand pentru prima data includerea unor referiri la Marea Neagra in declaratia unui Summit NATO, summitul de la Istanbul din 2004, a evidentiat “importanta regiunii Marii Negre pentru securitatea euro-atlantica” si a exprimat dorinta NATO de a identifica modalitati de a sprijini eforturile regionale de consolidare a securitatii si stabilitatii, prin utilizarea mecanismelor existente de cooperare ale statelor din regiune.
Declaratiile adoptate la summiturile urmatoare, la Riga (2006), Bucuresti (2008), Strasbourg-Kehl (2009), Lisabona (2010) si Chicago (2012) au reflectat, de asemenea, importanta acordata de alianta regiunii Marii Negre.