NASA anunţă decesul astronautului Alan Bean, al patrulea om care a păşit pe Lună


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 27 Mai 2018 07:31
Categorie: Stiri externe
alan bean

Agenţia spaţială americană NASA a anunţat sâmbătă decesul astronautului Alan Bean, al patrulea om care a păşit pe Lună, transmite Reuters. Fostul membru al misiunii Apollo 12 din 1969 avea 86 de ani.

Comunicatul NASA citează o afirmaţie mai veche a lui Bean: "Am avut cea mai frumoasă viaţă din lume". Administratorul agenţiei, Jim Bridenstine, a comentat la anunţul decesului: "E un sentiment a cărui amintire ne consolează acum, când suntem îndoliaţi de moartea lui".

Potrivit familiei sale, Bean s-a îmbolnăvit în urmă cu două săptămâni în Indiana şi a murit într-un spital din Houston (Texas).

Alan Bean, fost pilot de testări în Marina americană, a fost ales să fie stagiar la Nasa în 1963.

A fost de două ori în spaţiu, prima dată - în noiembrie 1969, ca pilot al modulului lunar al misiunii Apollo 12. Mai târziu, el a descris cât de complexă şi riscantă a fost misiunea: „Era mai mult science fiction pentru noi, cred, decât pentru public”.

„Ştiam cât de dificil era, de câte lucruri era nevoie să meargă bine. Este ca şi când ai merge jumătate de drum prin deşertul Sahara, ai opri maşina şi ai campa acolo pentru câteva zile, apoi ai spera că atunci când o vei porni bateria va funcţiona, pentru că, dacă nu, eşti ghinionist”.

În 1973, a fost comandant al celui de-al doilea zbor cu echipaj pe Skylab - prima staţie spaţială americană.

S-a retras de la Nasa în 1981 şi a început o carieră de artist.

Cei trei astronauţi care au păşit înaintea lui pe Lună au fost Neil Armstrong şi Buzz Aldrin, din misiunea Apollo 11 (iulie 1969), şi Charles Conrad, care a făcut parte din misiunea Apollo 12.

Dintre ei, doar Aldrin mai este în viaţă şi are acum 88 de ani.

În total, 24 de oameni au zburat către Lună şi 12 au păşit pe suprafaţa ei.
 

 

Sursa: Agerpres

Tags: nasa, alan bean,

Baze spaţiale pe lună şi pe Marte ar putea conserva civilizaţia umană într-un al treilea război mondial
VIDEO PROTVPLUS.RO