Motivul pentru care Vladimir Putin nu vrea să se vaccineze împotriva Covid-19. Ce explicație a dat
În Uniunea Europeană, vaccinarea anti-Covid va începe în perioada 27-29 decembrie, potrivit anunțului făcut joi, de președinta Comisiei.
O veste mult așteptată pe continentul devastat de pandemie. Regele Carl Gustaf, a recunoscut joi, că strategia Suediei a eșuat, iar Spania și Polonia intră în carantină strictă de sărbători, din cauza creșterii ratei de infectare.
Olanda a anulat slujbele religioase cu public, de Crăciun, iar președintele francez, Emmanuel Macron, a fost testat pozitiv pentru SARS-CoV-2, după ce miercuri seară a început să aibă simptome.
Emmanuel Macron a intrat în izolare pentru șapte zile, anulându-și evenimentele programate, inclusiv o vizită în Liban. Deocamdată nu se știe cum s-a infectat, însă recent Macron a participat la multe întâlniri, inclusiv la summitul european de la sfârșitul săptămânii trecute. Liderii europeni au purtat în general măști, dar nu și când erau așezați la masa discuțiilor.
Bărbat: „E și el ca toți oamenii, se confruntă cu aceleași riscuri. Problema e că nu va fi singurul, ținând cont cu câți oameni interacționează. Nu că-mi pasă, dar probabil că nici măcar el n-a respectat întru totul regulile.”
Femeie: „Oricine se poate infecta, chiar dacă respectă regulie, nu e cazul să-i reproșăm ceva.”
Pentru că s-a întâlnit cu președintele, și premierul Jean Castex a intrat în carantină. De asemenea, premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat că se izolează, întrucât a luat prânzul cu Macron luni.
Între timp, țările europene se pregătesc de campania de vaccinare, contând pe faptul că aprobările necesare vor veni înainte de Crăciun.
Jens Spahn, ministrul german al Sănătăţii: „Fară îndoială, Franța, Germania și Olanda și-ar fi putut procura, promova și aproba un vaccin pe cont propriu, dar am decis în mod voit, conștient, să facem asta la nivel european. Ne procurăm vaccinul împreună și-l vom avea cu toții în același timp, de dragul solidarității europene.”
O parte esențială a campaniei are ca miză convingerea unui număr cât mai mare de oameni să se imunizeze.
Angela Merkel, cancelar german: „Intuiesc că nu sunteți un fan al vaccinării, dar, dacă sunteți dispus să primiți altfel de ser decât cel ARN mesager, atunci cu siguranță veți avea posibilitatea să alegeți altfel de vaccin. Nu vreau să decretez obligativitatea vaccinării, dar dacă peste 50-60% din populație nu se vaccinează, atunci vom purta măști mult timp de acum înainte.”
Daca, în general, europenii așteaptă cu nerăbdare vaccinul salvator, în schimb, în Rusia, serul Sputnik V nu are succesul scontat de Kremlin.
Guvernul și-a propus să imunizeze în prima etapă cadrele medicale și profesorii. Multe centre de vaccinare din Moscova sunt pustii, pentru că rușii nu sunt dornici să fie cobai ai unui ser neavizat la nivel internațional.
Dzhamilya Kryazheva, profesoară: „Dacă vor face vaccinarea obligatorie, eu o să demisionez, pentru că nu am de gând să-i las să facă experimente pe mine.”
Anastasia Vasilyeva, medic: „Într-o clinică s-a făcut lista de vaccinare, în alt loc cei care refuzat au dat o declarație pe proprie răspundere. În altă parte, un doctor a fost desemnat să ducă muncă de lămurire în sensul că erau convocate cadrele medicale și li se oferea alternativa: vaccin sau demisie!”
Președintele Vladimir Putin ar fi putut da un prețios exemplu personal.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „În acest moment, vaccinul este accesibil pentru ruși de o anumită vârstă. Eu încă nu mă încadrez. Respect legea, acesta e motivul pentru care nu m-am vaccinat încă, dar o voi face imediat ce va fi posibil.”