Mostenirea lui Jobs, omul care a stiut cum sa renasca in sufletul oamenilor mari bucuria de copil
Calculatorul personal, telefonul fara butoane sau tableta au revolutionat felul in care sute de milioane de pamanteni comunica, muncesc ori se distreaza.
Fiecare dintre ele a purtat amprenta lui Steve Jobs, omul care a stiut cum sa renasca in sufletele oamenilor mari bucuria copilului care capata o jucarie noua.
Intampinat la prezentari precum un star rock, Steve Jobs isi captiva audienta din jeansii albastri si tricoul negru. Secretul sau? E primul care a reusit sa faca muzica si telefonia cool si usor de folosit, a reinventat mai multe industrii si a dus brandul Apple la dimensiuni epice fiind evaluat acum la 350 de miliarde de dolari.
Daca ne uitam la o scara neoficiala a evolutiei tehnologice, dupa descoperirea focului, rotii, electricitatii si becului, pentru felul in care a inlesnit tehnologia pana a coborat-o la mintea copiilor, Steve Jobs merita cea mai recenta treapta. De unde si gluma celor trei mere care au schimbat lumea. Eva, Newton si Steve Jobs.
Putinii critici spun ca pentru Macintosh, Jobs a imprumutat in mare parte tehnologii de la alti dezvoltatori si nu a dat lumii decat un telefon mobil elegant si un MP3 player mai bun. Nu e tocmai asa. Astazi ii recunosc succesul si geniul inclusiv competitorii Google, Samsung ori Amazon.
Desi nu era un expert in electronica, Jobs a simtit viitorul calculatorului personal de dimensiuni reduse inca din 1976. Obsesia lui pentru mai mic, mai rapid si mai atragator a urmarit toate lansarile de la primul calculator si pana azi.
Civilizatia moderna trebuie sa ii multumeasca si pentru iPod, care a redefinit si revitalizat o industrie muzicala aflata la un pas de prabusire din cauza pirateriei si lipsei de inovatii. Ce e mai trendy in oras acum decat o pereche de casti albe in urechi?
Cu totii recunoastem ca un urias pas inainte pe mana lui Steve a facut telefonul inteligent, fara butoane pe ecranul caruia nu trebuie decat sa iti plimbi degetele cu tot felul de gesturi.
Fiecare lansare a adus si mai multe tehnologii, tot mai usor de folosit. Cum ar fi iPad si iPhone care au obligat toata industria sa se reinventeze ca sa nu o ia la vale.
Lipsa lui Jobs la cea mai recenta lansare a lui iPhone 4S este cea mai noua dovada ca un produs genial are nevoie de un marketing pe masura ca sa rupa gura targului. Iar la asta se pricepe cel mai bine Apple.
Fiecare lansare de produs a scos pana acum oamenii in toata firea la cozi in fata magazinelor, ca niste copii pentru care venea Craciunul cu un cadou fantastic. Secretomania a dus zvonurile despre Apple pana la speculatii SF despre viitoarele produse, cum ar fi cele despre noul iPhone 5.
Incontro se duce totusi tehnologia Apple? Care este mostenirea lui Jobs? Unul dintre ultimele sale proiecte voia sa scuture praful din sufragerie cu un atac asupra televizorului, dupa acelasi principiu care a adus succesul tuturor gadgeturilor sale. Simplu e frumos.
VIDEO.Steve Jobs, acum 6 ani: "Doctorii au plans la analize. Timpul e limitat, nu trai viata altora"
Scrisoare catre angajatii Apple. Adresa unde pot trimite condoleante