Moscova l-a clasificat pe Boris Akunin, celebrul scriitor aflat în exil, drept agent străin
Scriitorul rus Boris Akunin, care trăieşte în exil din 2014, a fost clasificat, vineri, în ţara sa, drept agent străin, calificativ acuzator care vine după plasarea sa pe lista "teroriştilor şi a extremiştilor", informează AFP, citată de Agerpres.
Pe numele adevărat Grigori Cehartişvili, un romancier de succes, apare pe lista noilor "agenţi străini" dată publicităţii, vineri, de Ministerul rus de Justiţie.
Autorităţile îl acuză că "se opune operaţiunii militare speciale din Ucraina", denumire pe care Moscova o dă invadării vecinului său în 2022. De asemenea, îl acuză că a "diseminat informaţii inexacte, care conferă o imagine negativă Rusiei şi forţelor sale armate" şi că a strâns fonduri în favoarea armatei ucrainene.
Născut în 1956, în Georgia, pe atunci o republică sovietică, Boris Akunin este un scriitor cunoscut în Rusia pentru romanele sale poliţiste istorice, în special pentru saga de succes "Investigaţiile lui Erast Fandorin", un erou care trăieşte în epoca ţaristă.
A scris, de asemenea, "Istoria statului rus", o compilaţie în nouă volume ce urmăreşte evoluţia statului rus până la revoluţia din 1917.
Boris Akunin s-a pronunţat în 2014 împotriva anexării peninsulei ucrainene Crimeea, după care a plecat în exil la Londra, unde locuieşte în prezent.
Pe 24 februarie 2022, a deplâns pe Facebook izbucnirea "unui război absurd" în Ucraina şi a co-fondat proiectul "Rusia adevărată", susţinut de mai multe figuri ale culturii ruse în exil, un proiect menit să îi ajute pe refugiaţii ucraineni.
Statutul de agent străin impune constrângeri administrative dure persoanelor sau entităţilor vizate din Rusia, inclusiv controlul regulat al surselor de finanţare. De asemenea, prevede ca orice publicaţie, inclusiv pe reţelele sociale, să fie însoţită de eticheta "agent străin".