Soldaţii ruşi au intrat în combinatul Azovstal din Mariupol, dar s-au lovit de rezistenţa luptătorilor ucraineni.

Sute de civili sunt încă blocaţi în subteran, alături de ultimii apărători ai oraşului-port de la marea Azov. Iar Moscova a anunţat o încetare a focului în zonă, între anumite ore, pentru a permite evacuarea civililor.

Între timp, trupele rusești îşi continuă ofensiva și au bombardat mai multe oraşe în ultimele ore.

Trupele ruse se năpustesc cu tot arsenalul asupra combinatului siderurgic Azovstal. Unul dintre luptătorii care apără cu îndârjire ultimul bastion al apărării ucrainene din orașul-port Mariupol a transmis următorul mesaj.

De două zile, inamicul a pătruns pe teritoriul uzinei. Se dau lupte grele și sângeroase. Sunt mândru de soldații mei care fac eforturi supraomenești pentru a limita asaltul. Mulțumesc lumii întregi pentru sprijinul extraordinar acordat garnizoanei Mariupol. Soldații noștri îl merită. Situația este extrem de dificilă, dar noi continuăm să îndeplinim ordinul de a menține apărarea cu orice preţ”, a declarat Denis Prokopenko, comandantul regimentului Azov.

Autoritățile ucrainene au reușit să restabilească comunicațiile cu luptătorii ucraineni de la Azovstal după ce au pierdut legătura cu aceștia în cursul zilei de ieri.

În ciuda tuturor declarațiilor oficialilor ruși, care susțin că oraşul Mariupol se află sub controlul lor total, acest lucru nu este adevărat. Combinatul Azovstal, ultimul bastion al rezistenței ucrainene din Mariupol, încă rezistă”, a transmis Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe.

Timp de 3 zile, până sâmbătă, Moscova a anunţat o încetare a focului la Azovstal între 8 dimineaţa şi 6 seara, pentru a evacua alţi civili.

În paralel, o investigaţie a agenției Associated Press arată că numărul victimelor de la teatrul Mariupol, lovit în 16 martie, este cel puțin dublu față de cel estimat inițial. Potrivit jurnaliştilor, ar fi murit acolo aproape 600 de persoane aflate în acel moment în interior sau lângă clădire.

Toți acei oameni sunt încă sub dărâmături, pentru că mormanele de moloz sunt încă acolo. Nimeni nu i-a dezgropat. Zona este o mare groapă comună”, a spus un supraviețuitor.

Ancheta Associated Press respinge afirmațiile Rusiei, conform cărora teatrul a fost distrus de forțele ucrainene sau că ar fi servit drept bază militară. Niciunul dintre martori nu a văzut soldați ucraineni în interiorul clădirii.

Rachetele continuă să lovească comunitățile din Ucraina. Miercuri seară au căzut în mai multe oraşe, printre care Kiev, Zaporijie, Nicolaiev, Dnipro şi Cerkasy.

Rusia face totodată eforturi pentru a distruge armele furnizate de occidentali, dar și căile prin care ajung acestea în țara vecină.

(Forţele ruseşti) încearcă să lovească ceea ce noi considerăm a fi ținte de infrastructură critică spre vest, centrale electrice, noduri de transport şi alte obiective din aceeaşi categorie. Credem că acesta este un efort de a încerca să perturbe capacitatea ucrainenilor de a se realimenta și de a se întări”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului.

În pofida acestor lovituri, Statele Unite sunt încă în măsură să livreze asistență militară în regiune, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Așa eliberăm. Pas cu pas, sat cu sat, pământul nostru”... este mesajul transmis de forțele ucrainene după recucerirea unui alt sat din nordul regiunii Harkov, aflat la aproximativ 20 de kilometri de granița cu Rusia.