Mormantul “tiranului destrabalat”, Caligula, a fost gasit. Din intamplare
Dupa 2.000 de ani de la moartea lui Caligula, autoritatile italiene sunt convinse ca i-au gasit mormantul. Asta dupa ce carabinierii au arestat un barbat care incerca sa scoata ilegal din tara o statuie a fostului imparat roman, furata de la sit.
Vanatorul de morminte a fost arestat langa lacul Nemi din Italia, la aproximativ 30 de kilometri de Roma, in timp ce incarca statuia inalta de 2,5 metri intr-un camion.
Reprezentantii politiei au declarat ca imparatul roman este reprezentat purtand o pereche de “caligae” (n.r. cizme militare), obiect de vestimentatie dupa care a fost poreclit.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Acesta a ajuns sa fie cunoscut drept Caligula dupa ce a participat alaturi de tatal sau, Germanicus, la campanile militare din Germania. Soldatii au fost amuzati de uniforma miniaturala a acestuia si l-au porecit Caligula - “Cizmulita”, cu alte cuvinte.
Valorea estimata a statuii furate de la mormantul acestuia este de 800.000 de lire sterline.
Dupa ce au cercetat marmura greceasca in care este sculptata, autoritatile din Italia sunt ferm convinse ca statuia a fost furata chiar din locul in care fostul imparat-tiran este ingropat.
La interogatoriu, vanatorul de morminte a fost de acord sa le arate anchetatorilor locul din care a luat obiectul. Sapaturile in cautarea ramasitelor pamantesti ale imparatului roman sunt planificate sa inceapa miercuri, 19 ianuarie.
Locul de veci al “tiranului destrabalat”, cum il numeste publicatia Daily Mail, a ramas un mister inca de la moartea acestuia, in anul 41, atunci cand Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus a fost ucis de pretorieni (n.r. garda pretoriana = unitate militara care constituia garda personala a pretorului, mai tarziu a imparatilor romani). Avea 28 de ani.
Ca imparat, numele acestuia a devenit sinomin cu promiscuitatea, cruzimea si, in final, nebunia. Apogeul gesturilor nebunesti ale lui Caligula a fost atins atunci cand si-a numit calul consultant personal si inalt preot.
De asemenea, despre “excentricul” imparat se spune ca ar fi intretinut relatii sexuale cu propriile surori si ar fi transformat palatul in bordel. In timpul unor jocuri romane, ar fi aruncat o sectiune intreaga din tribuna in arena. Cum si-a motivat gestul? Se plictisea, voia sa vada oameni devorati de animale, iar inchisoarea era goala.
Apetitul lui enorm pentru dezmat a devenit atat de notoriu, incat, in 1979, o casa de productie de la Hollywood a ecranizat un film pentru adulti inspirat din viata imparatului roman, cu Helen Mirren, Peter O’Toole si Malcolm McDowell in rolurile principale. Productia a fost finantata in parte de revista Penthouse.
Dupa moartea acestuia, senatorii si gardienii care i-au planuit asasinarea au distrus si majoritatea statuilor care-l infatisau, asa ca arheologii se declara absout incantati de orice noua descoperire.