Momentul prăbușirii barajului minier în Brazilia, filmat. Un perete de noroi a înghițit tot

01-02-2019 22:01


Imagini dramatice cu momentul prăbușirii unui baraj minier din apropiere de oraşul brazilian Brumadinho au fost surprinse de camere, relatează BBC

 

Tragedia a lăsat în urmă 300 de morți și dispăruți. Într-un comunicat pe Twitter, compania Vale a afirmat că ea cooperează cu anchetatorii care investighează dezastrul minier ce a provocat probabil moartea a peste 300 de persoane.

Imaginile arată cum un perete de nămol înghite cantina și mai multe clădiri cu mineri, angajaţi ai gigantului minier Vale, care deţine mina de minereu de fier, din sud-estul Braziliei. Barajul s-a rupt vineri şi torentele de noroi au cuprins şosele şi case, inundând și un oraș din apropiere. 

Tragedia a provocat mânie în rândul multora din Brazilia şi a ridicat noi semne de întrebare în legătură cu angajarea companiei Vale în ce priveşte securitatea după ce un dezastru similar a avut loc în urmă cu doar trei ani la o mină la care era coproprietară.

Doi manageri importanţi ai companiei Vale de la mina Corrego do Feijao au fost arestați împreună cu doi ingineri care lucrau pentru companie, în urma unei anchete demarate. 

Anchetatorii din statul Minas Gerais au emis în total cinci mandate de arestare şi şapte mandate de percheziţie, sub suspiciunea de omor, falsificare de documente şi infracţiuni contra mediului, potrivit deciziei judecătorului.

Potrivit unui oficial brazilian tragedia a fost cauzată de lichefierea solului - un fenomen prin care scade brusc rezistența la forfecare a unui pământ necoeziv, acesta devenind o masă fluidă, relatează Reuters. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Tags: brazilia, baraj,

VIDEO PROTVPLUS.RO