Momentul în care trupele de elită ale Iranului sechestrează petrolierul britanic

Dată publicare: 21-07-2019 08:12
Dată actualizare: 21-07-2019 10:12


Situaţia rămâne tensionată în Golful Persic, la două zile după ce comandourile iraniene au sechestrat un petrolier sub pavilion britanic în strâmtoarea Ormuz.

Gardienii Revoluţiei - trupele de elită ale Teheranului - au publicat imagini din timpul operaţiunii de sechestrare a navei cu 23 de persoane la bord.

Analiştii politici spun că Iranul plăteşte cu aceeaşi monedă după ce, la începutul lunii, militari britanici au sechestrat un petrolier iranian în strâmtoarea Gibraltar.

În imaginile făcute publice de Gărzile Revoluţionare iraniene vedem mai multe șalupe care se apropie de petrolierul sub pavilion britanic, în strâmtoarea Ormuz. Un elicopter survolează nava, apoi mai mulţi membri ai trupelor iraniene coboară în rapel pe puntea petrolierului şi îl iau în custodie.

Oficialii iranieni au declarat că nava a fost sechestrată pentru că încălca legile maritime.Analiştii politici sunt însă de părere că Iranul plăteşte Vestului cu aceeaşi monedă după ce, în urmă cu două săptămâni, comandouri britanice au sechestrat, la solicitarea Statelor Unite, un petrolier iranian în strâmtoarea Gibraltar.

Seth Jones, expert în politică externă: "Iranul nu a ţintit o navă americană, ci un petrolier britanic. Este o modalitate de a răspunde fără a escalada situaţia prea mult. Nu e un act de război, e un răspuns calculat şi prudent.”

Mohammed Marandi, analist politic: "Statele Unite nu sunt obişnuite să se confrunte cu ţări care ripostează, iar Iranul îşi ia măsuri de protecţie."

Un amiral britanic în retragere consideră că Iranul se face vinovat de acte de piraterie. Ministrul de externe britanic, Jeremy Hunt, a anunţat că Londra caută soluţii pentru deblocarea situaţiei, dar a respins ideea unei intervenţii în forță.

Chris Parry, fost ofițer în Marina Britanică: "Până când nu vor înţelege că nu se pot comporta în acest mod gangsteresc în apele internaţionale, nu vom avea niciun fel de pace în strâmtoarea Ormuz."

Jeremy Hunt, ministrul de externe britanic: "Nu luăm în calcul opţiuni militare. Căutăm o cale diplomatică pentru a rezolva această situaţie."

Sechestrarea petrolierului britanic a provocat reacţii vehemente în Vest. Uniunea Europeană a cerut Teheranului să elibereze echipajul şi nava, în timp ce preşedintele american Donald Trump a anunţat că va discuta cu Londra pentru a stabili un răspuns comun față de acţiunile Iranului.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO